A szekták és a terrorizmus mozgatórugói
2016. szeptember 21. írta: KayD

A szekták és a terrorizmus mozgatórugói

update 2020.09.11.

Nagy port kavart nemrégiben Németh Sándornak, a Hit Gyülekezete vezetőjének kijelentése, miszerint aki jógázik, az gonosz démonokat hív elő, egy veszélyes és okkult mozgásformát gyakorol. 

Az okkult mozgásformákkal kapcsolatban ha valakinek, hát neki vannak tapasztalatai, érdemes egy pillantást vetni az ördögi szeánszain transzban vonagló híveire.

A nagy jóindulattal is csak közepes szónoki képességekkel megáldott vallásvezetőnek több tízezres hívőtábora van, köztük neves közéleti személyiségek is, a vakhitet az se törte meg a híveinél, hogy a nem éppen bibliai szegénységéről és mértékletességéről híres vezetőről kiderült, a saját tulajdonába játszotta át az ATV csatornát, és erődítménynek beillő milliárdos kastélyt épített magának a közösségi vagyonból.

De a hit gyülekezeténél legalább szilárd hitalapot biztosítanak a keresztény fundamentumok, a  Biblia, és Jézus tanításai. Mindez viszont nem mondható el a szcientológiáról, melynek az eredettörténete röviden:

Xenu, a galaktikus konföderáció gonosz hercege, távoli bolygókon lakó emberek milliárdjait egy földi vulkánba pakolta, hidrogénbombával felrobbantotta, majd a kiszabadult lelkeket speciális elektronikus csapdákkal foglyul ejtette, háromdimenziós vetítőkkel filmeket játszott nekik, többek közt az ördögről, Istenről és Jézusról (ez a folyamat az implantálás), ezek a lelkek (thetánok) azóta itt kísértenek a földön, hozva magukkal az implantált képeket, megszállják az emberek testét, és befolyásolják az elméjüket.

Szinte hihetetlen, de a szcientológia eljárásainak legfontosabb része az "Auditálás", mely ezektől a thetánoktól szabadít meg, az eljárás végén „clear” leszel, de közben mellékesen segítenek megszabadítani a vagyonod terhétől, és a baráti, családi kötelékektől... 

Hogyan lehetséges,  hogy az alapító, L. Ron Hubbard sci-fi író ZS-kategóriás eredettörténetével be lehet etetni bárkit? Mégis rengeteg hihetetlen történet kering a világhálón, és írtak könyveket is arról, hogyan kerítettek hatalmukba, és vetettek durva agymosás alá embereket, akik aztán minden vagyonukat a szektának adták, a családjuktól eltávolodtak. A szcientológia magát vallásnak nevezi, de milyen vallás az, amelyikben nincs isten? Ha nincs isten, így az isteni haragtól való félelem sem játszik szerepet, de vajon mi működteti? Egyrészt nagyon fontos a zsarolás és megfélemlítés szerepe, az emberekből nagyon intim titkaikat és személyes adataikat csikarják ki, majd ezekkel tartják sakkban. Ezen kívül van egy tökéletesre csiszolt agymosási technika, kimunkált retorikai és érveléstechnikai formulákkal, mely az ősközösségi csoportösztönre épít; a csoportidentitás erősítésére, és van ellenségkép is, a szcientológia minden kritikusa nyilván a thetánok uralma alatt áll, és ellenség. (És persze vannak más utak is az érvényesülésre, pl. a szcientológus Lenkei áltudományos videói, amelyek révén népszerűsítheti az egyház által gyártott vitaminokat). 

A működési mechanizmus általános, rengeteg olyan csoportösztönön alapuló szerveződés működik a világban, ahol a tagok a legalapvetőbb szabadságjogaikat, kényelmüket, karrierjüket, boldogságukat feláldozzák, hogy egy elképesztő téveszmét követő csoport identitását magukénak tudhassák.

A történelembe az egyik legismertebb öngyilkos szektaként vonult be a Jim Jones által alapított Népek Temploma elnevezésű vallási közösség, mely jótékonysági szervezet jelleggel indult, ingyen konyhát és orvosi ellátást ígért a szegényeknek, így a megszólítottak viszonzásul örömmel adták át mindenüket, hogy részévé válhassanak a közösségnek. Jonest atyának szólították, rövid idő alatt olyan lelki függőséget alakított ki híveiben, hogy bármit kért, örömmel és vakon teljesítették.  Viszont hite hamar megalomániává fajult, önmagát eleinte Jézus reinkarnációjának, később Istennek tekintette, Guyanában híveivel 1977-ben Jonestown néven kolóniát alapított, mely hamar koncentrációs táborrá változott, a lakók rendszeres fizikai és lelki terrornak, brutális kínzásoknak és teljes agymosásnak voltak kitéve, a nőket és gyermekeket Jones rendszeresen zaklatta szexuálisan, ha pedig ellenálltak, villamos áramot vezetett a végtagjaikba. Sokaknak kitisztult az elméje, és menekülni akartak, de a legelvakultabb hívők közül kikerülő őrök megakadályozták, sokakat agyonlőttek. Végül Jones fegyveres őrök kényszerítése alatt ciánt itatott mindenkivel, 913-an haltak meg. Ez így inkább számít tömeges gyilkosságnak mint öngyilkosságnak, de valódi öngyilkos szektára is van rengeteg példa, például 1997 márciusában negyvenegy kaliforniai informatikus követett el öngyilkosságot ciánkapszulával, akik a Menny Kapuja szekta hatására egy ufóra akartak felszállni, hogy azzal hagyják el a széteső sárgolyót.

Egy izraelben élő ortodox zsidó szekta, a Guri Haszidok, melynek elképesztően szigorú és prűd szabályrendszere végletekig visszaszorít és tilt mindenféle testi érintkezést, még a saját test érintését is, korlátozza a tisztálkodást, stb.

Ismét felmerül a kérdés, hogyan alakulnak ki, és működnek hosszú távon az ilyen szélsőségek? A Guri Haszidok esetében nyilván sem a Tóra, sem a Talmud nem ír elő ilyen szigorú elveket, ugyanez a helyzet az iszlamista szekták torz ideológiájával is, de egy kellően zárt közösségnél ilyen szélsőségek létre tudnak jönni, és fenn tudnak maradni.

Általános elvként megadható, hogy egy kellően karizmatikus vezető (alfa) nagy befolyást szerez egy csoport felett, felerősíti a csoportidentitást, megalkot egy normarendszert, ezt a csoporttal elfogadtatja, és/vagy a legelvakultabb hívekből kialakul egy erőszak-szervezet, mely aztán a normarendszert a többiekkel is betartatja. Egy idő után már a csoport tagjai egymásra fogják rákényszeríteni a normakövetést, és a karizmatikus vezető megkérdőjelezhetetlen felsőbbrendű entitássá válik.

Ha a csoport kellően zárt közösség tud maradni, a tagok számára a normakövetés az egyetlen járható út marad a túlélés, és békés együttélés eszközeként, a normák megszegése súlyos diszkriminációt, megbélyegzést, súlyosabb esetben erőszakos halált (pl. házasságtörő nő megkövezése) vonhat maga után. A normakövetést gyakran nem is kényszernek fogják fel, beleszülettek és nem is jut eszükbe megkérdőjelezni.

Ezek az esetek többnyire együtt járnak az egyén szűkebb mikrokörnyezetének vagy a társadalmi környezet átalakulásával, mely hozzásegíti az egyént az elszeparálódáshoz, de az elme manipulálhatóságának köszönhetően az egyént egy normális társadalom tagjaként is könnyen beszippanthatja egy konteós szekta, vagy akár egy kereskedelmi célú hálózat az általa teremtett alternatív valóságba. Egyes MLM-szerű hálózatok építésénél is megfigyelhetők a szekták technikái, a hatás gyengébb, de a mechanizmus hasonló. Több példát lehet találni arra, hogy piramisjátékra alapuló hálózatok szektává alakultak, az NXIVM nevű szekta agymosottjaiból pl. szexrabszolga hálózatot hoztak létre.

Egy személyes tapasztalat: 2010-ben találkoztam a Botanoo nevű céggel, amely önkéntes szén-dioxid kvótákat (karbon kreditek) árult MLM rendszerben. Az óriási haszon + ezzel végre tényleg tehetsz a föld megmentéséért nagyon hatásos hívószó volt, több ismerősöm is bedőlt neki, persze valódi termék nem volt mögötte, természetesen talán az első pár ezer csatlakozó kivételével mindenki belebukta a pénzét. Mivel egyrészt már első ránézésre is nyilvánvaló volt hogy mekkora kamu, és biztos bukta, másrészt az ilyesmi pont a környezetvédelem ügyének teszi a legrosszabbat, fő célommá vált hogy leleplezzem ezt a csalást, és megkíméljem az embereket a további veszteségektől, ezért elkezdtem a cég után kutatni, és egy éven keresztül minden ezzel kapcsolatos fórumon érveltem. Egy újságíróval és még pár önkéntessel egymásra találtunk az ügyben, és hamar kiderítettük, hogy a céget hírhedt nemzetközi csalók alapították, a telephelyük kamu, nincsenek is karbon kreditjeik, visszaélnek nemzetközi szervezetek nevével, stb.

Miközben a blogokon és fórumokon vitáztunk a szervezőkkel és a beszervezett agymosottakkal, feltárultak a tudatmanipuláció mélyrétegei. Ugyanazok a retorikai fordulatok, panelek ismétlődtek a cég ügynökei részéről, hogy lövésem nincs a témáról és az MLM működéséről, nem vagyok olyan szellemi szinten hogy ennek a nagyszerűségét felfogjam, de a beszervezett laikusok részéről jöttek a legelképesztőbb reakciók. Voltam a háttérhatalom ügynöke, a környezetvédelmet minden módon akadályozó gonosz olajcégek ügynöke, csökött agyú birka, aki korlátoltsága miatt nem képes elfogadni a nagyszerű új üzleti lehetőségeket, gonosz ember vagyok és irigylem mások sikerét, ezért mindent megteszek hogy másoknak a gazdagodását is megakadályozzam, stb. Ugyanazokat a köröket futottuk le százszor, a beszervezettek egy része számára a tények és a megalapozott érvek nem számítottak, mert őket személyes meggyőzés útján megetették, hogy az a 300ezer Ft tuti biztos befektetés, ezzel egy környezet védelmére elhivatott nagyszerű kezdeményezés részévé vált, egy csodálatos csoport tagja lehet, ahol mindenki egy közös nemes célért dolgozik. Sikerült egyszer beszélnem egy nagy hálózatépítővel, akinek ajánlottam, olvassa el legalább az érveinket, hátha rájön, mit is ad el a barátainak, üzlettársainak. Azt mondta, hogy csak olyasmit olvas el, ami pozitívan ír a cégről, a negatív hírek, kritikák nem érdeklik. Nyilvánvalóan a kognitív disszonancia nincs jó hatással egy agymosó manipulátor sikerességére, ezért próbálja elkerülni. Vajon sokban különbözik ez a gondolkodás egy bigott pártkatonáétól vagy egy vallásos fundamentalistáétól?

Az ilyen átverések esetében is szerepet játszik, hogy felkínálnak egy erős csoportidentitást (csoportösztön aktiválása), amit még kiegészít a vélt nemes cél, és a kis erőfeszítéssel elérhető óriási haszon. Alapvető fontosságú az ismerethiány, minél újszerűbb, és forradalminak beálltott a dolog, annál nehezebb leellenőrizni az állításokat). A kamu csodagyógyszerek és áltudományos kezelések esetében ehhez hozzájön még a gyógyulásba vetett hit. De sokszor elég a politikával vagy akár a tudománnyal szemben kialakult bizalmatlanság, és erre épülnek rá szektaszerű képződmények, egyre zártabb véleménybuborékot kialakítva maguknak, mint a laposföld-hívők, gyíkember-hívők, chemtrail/haarp szekta stb.

A csoportösztön egy évmilliók alatt kialakult, beépített hiba, ami az egész emberiség sorsára nézve súlyos következményekkel jár.

Ha végignézünk a jelenlegi társadalmi rendszereken, a "fejlett" 21. században a 8 milliárd homo sapiens 2/3-a él valamilyen elnyomó autoriter rendszerben, lojálisak és hisznek a rajtuk uralkodó bűnözőknek, és/vagy hívei valamilyen elborult vallásnak/szektának. Akár az észak-koreai, akár a kínai diktatúra eredményességét nézzük, milliók rendelik alá magukat fegyelmezetten a vezetőik akaratának, és kritika nélkül visszhangozzák a nekik gyártott központi mítoszt. 

Hogy pontosan miről is szól ez a központi mítosz, igazából teljesen mindegy.

A hajlam a szektásodásra az ősközösségi csoportösztön működésének terméke, nincs az az elborult baromság, amit ne lehetne megetetni az emberekkel, ráadásul akár elképesztően rövid idő alatt. A vallások csupán egy dolog miatt speciálisak, az emberek cselekvéseiket azzal indokolják, hogy ez Isten elvárása feléjük, vallási vezetőik kinyilatkoztatásaira és bizonyos szent iratokra alapozva. Mivel ez esetben nagy szerepe van egy természetfeletti hatalom büntetésétől való félelemnek (mely hatalom jellegéből adódóan nem egzakt és megfogható, ezért ismeretlen/megismerhetetlen), így nagyon tág tere van a félremagyarázásnak, és az egyéni hatalmi célokból történő manipulációnak. 

Az ősközösségi csoportösztön/falkaösztön teszi lehetővé, hogy egy manipulatív vezető vagy szűk csoport egy nagyobb közösség felett teljes befolyást szerezzen, és a csoport közös normáit úgy alakítsa, hogy abban akár az ellenségek legbrutálisabb megkínzása és kiirtása is erkölcsös cselekedetnek számít. A falkatagok számára a falkaérdek felülírja az egyéni motivációkat, a falka erkölcse határozza meg az egyéni erkölcsöt. A falkatagok elhiszik a falkavezérnek, hogy az ő iránymutatása az egyetlen helyes út, és az ő javukat szolgálja, miközben azt a manipulatív falkavezér alakítja a saját hatalmi szempontjai szerint. Viszont néha, mint ahogy Jim Jones szektájánál láthattuk: csak egy elmebeteg csapongó agyszüleményeit hiszik falkaérdeknek, és abszolút igazságnak.

Ilyen szempontból a terrorizmus is csak egy szintje a falkaérdekek érvényesítésének, amikor egy csoportban az erőszak kultúrája megjelenik és intézményesül. 

De a legfontosabb kérdés, amikor csoportokról, nemzetekről, vallásokról gondolkodunk, milyen kritériumok alapján sorolunk embereket bizonyos csoportokba? A csoportösztön alapú gondolkodás az idegen/ellenséges csoportot uniformizálja, egy valamilyen vélt vagy valós közös jellemző alapján egyformának ítéljük őket. Ez általában kollektív negatív megítélést jelent, bőrszín vagy rassz alapján (rasszizmus), vagy származás, vallás, nyelv, kultúra, politikai nézet is képezheti a megbélyegzés és gyűlölet alapját.

Egy jól elkülöníthető szélsőséges szekta esetén még érvényesek is lehetnek ilyen megállapítások, de mi a helyzet több milliárd ember kollektív megítélésével? Nézzük például a muszlimokat. A földön 1,5 milliárd embert sorolnak muszlim vallásúak közé, akik különböző kultúrájú országokban élnek világszerte, vannak akik ellenségeskednek, mások viszont békében és beilleszkedve élnek. Ennek az 1,5 milliárd embernek ráadásul töredéke bigottan vallásos, inkább csak kulturális jellegű a kötődés, meg lehet bélyegezni azzal hogy mindegyikük potenciális terrorista, középkori gondolkodású, és bárki közülük beilleszthetetlen az európai kultúrába? Feltételezem, erre mindenki ismer saját környezetéből is ellenpéldákat.

Érdemes értelmezni a Dalai Láma szavait a vallásokról:

 

 

Nézzük a problémakört kicsit bővebben. Egyrészt több muszlim országban tartják magukat az iszlám vallás egy alapelvéhez, miszerint az állam és a vallás nem elválasztható, de az iszlám terjeszkedése, a dzsihádizmus mögött gazdasági érdekek is meghúzódnak, a jelenség ellen nemzetközi szinten szükséges küzdeni. 

Nem csak az iszlám dzsihádista elhajlása és a nyugati civilizáció között, hanem az iszlámon belül is erősen jelen vannak törésvonalak, melyek a saját csoport-ellenséges csoport / Allah szolgái-hitetlenek ellentétpárokra építenek. Eleve a csoportösztön adja mozgatórugóját az iszlám világ legnagyobb törésvonalának, a siíta-szunnita ellentétnek, amely eredetileg csak nüánsznyi vallásértelmezési különbségen alapul. Ez először csupán politikai-hatalmi viszályként indult Mohamed apósa és veje között, hogy melyik legyen a vallásvezető kalifa, később töltötték meg mesterségesen vallási tartalommal, és élezték ki az ellentétet, és ez évszázadok óta lehetőséget ad a folyamatos ellenségeskedés konzerválásával diktatúrák kialakítására és fenntartására.

Nézzük meg, kik követik el a terrorcselekmények nagy részét kitevő öngyilkos merényleteket?

Egyrészt nyilván a valódi vallási fanatikusok, akik egy életen át zajló vallásos agymosás révén elhitték, hogy a hitetlenek megölése az életük feláldozásával isten elvárása, és jutalmat érdemel a másvilágon. Előfordul az is, hogy a terrorszervezetek megfenyegetett, megfélemlített foglyokkal végeztetik el a piszkos munkát, robbanótölteteket kötöznek rájuk, a tömegbe küldik őket, hogy aztán távirányítással hozzák a bombát működésbe, és közben az ártatlan „elkövetőt” családja kivégzésének fenyegetésével tartják sakkban.

Van viszont egy harmadik kategória, amelyben a vallásnak jóval kisebb szerepe van. A merényleteket gyakran az ún. magányos farkasok követik el, vagy a frissen beszervezett európai fiatalok néhány fős csoportjai.

Az iszlám állam toborzási, agymosási módszereit, és a tagok motivációit vizsgáló kutatások alapján az látszik, hogy a vallás csak egy köntös, a valódi mozgatórugó, - mint a legtöbb szélsőséges szektánál - itt is a csoportösztön. Kihasználják az ősközösségi hajlamot az ellenségek gyűlöletére és dehumanizálálására, és felkínálnak egy erős csoportidentitást.

Ahogy a médiából áradó menekültellenes propaganda hatására honfitársaink egy része egy év alatt eljutott oda, hogy válogatás nélkül lövetne minden sötétebb bőrűre a határon, és örvendezik gyerekek tengerbe fulladásán, miközben még soha nem látott élőben egy valódi menekültet sem, csodálkozunk hogy az Iszlám Állam propagandája mekkora intenzitással és hatékonysággal képes betalálni? Különösen olyanoknál, akik esetleg már saját bőrükön érezték a háborút, a terrorizmust, a pusztítást. Egy ilyen, retorikailag hatékonyra csiszolt propaganda elég gyorsan képes gyilkológéppé változtatni a beszervezett áldozatait, és lezajlik a dehumanizáció, a teljes nyugati civilizáció irányába, és a nem radikális muszlim világ irányába. A 2015-ös párizsi merényletekért felelős Abdeslamról pl. azt nyilatkozta az ügyvédje, „agya olyan, mint egy üres hamutartó”, a Koránt nem is olvasta, csak az interneten található interpretációját ismeri.

Hasonló jelenséget igazoltak az Ap amerikai hírügynökség által elemzett dokumentumok és tanúvallomások. „Az újoncok 70 százaléka csak "alapszinten" ismerte az iszlám törvénykezést, a sariát. Mintegy 25 százalékuknak "középfokú" volt a tudása és csak 5 százalékuk ismerte alaposan az iszlámot”

A 2015 novemberben 130 ember életét kioltó párizsi merényletek során a Bataclan koncertteremre támadó három férfi egyike, Mohammad Aggad azt mondta a bíróságon, hogy Algériában bevándorlónak, Franciaországban pedig "koszos arabnak" érezte magát. Elmondta, azért tért át az iszlámra, mert érdekelte a kultúra, és mert könnyű volt áttérni. Ismeretek hiányában viszont könnyű prédává vált.

A hozzám hasonlókat valami olyasmibe ugratták be, amit nem is értettek. Soha az életben nem akartam az IÁ-nál kikötni

Mohammed Abdelfadel, az Al-Azhar kairói egyetem német nyelvű részlegének vezetője szerint az Iszlám Állam felületes fogalmakat terjeszt arról, mi a megengedett és mi a tiltott az iszlámban.

A csoport propagandavideóin a harcosokat Isten dicsőségére a mennybe menő férfias, erős mártíroknak mutatják be, holott az iszlám törvények tiltják a terrorizmust, a civilek legyilkolását háborúban, az iszlám nem más vallásúakra kényszerítését vagy más bűncselekmények elkövetését.”

A 2016 júl. 22.-i müncheni lövöldözést elkövető, Németországban született iráni származású diák tettének nem volt köze a valláshoz, sem az iszlám államhoz, ellenben itt olvasni lehet egy nagyon fontos körülményről, a származása és bőrszíne miatt zaklatásnak volt kitéve osztálytársai részéről. A Svájci vonatgyújtogató (neki nincs köze az iszlámhoz), aki késsel és gyúlékony folyadékkal támadt az utasokra, szomszédjai elmondása szerint magának való, különc ember volt, akit kancsalsága miatt gyakran gúnyoltak.

Mindenkinek ismerős lehet a mesékből a gonosz törpe, és a gonosz vasorrú bába vagy rút boszorka alakjai. Ezek olyan emberek archetípusai, akiket testi fogyatékossága, törpe termete, vagy csúnyasága miatt egész kiskorától kezdve csúfolt, bántalmazott, kiközösített a többségi társadalom, csupán a kinézetük miatt. A rengeteg bántás hatására aztán önvédelemből elzárkóztak az emberek elől és néha valóban gonosszá váltak, ami érthető is, mivel milyen motivációjuk is lenne pozitívan viszonyulni az őket csúfolók, bántalmazók felé? Tanulmányaim során sok olyan tanárral találkoztam, akiknek a tanítás nem jelentett mást, mint a tanulók szívatását, a hatalommal való örökös visszaélést, mindenki utálta őket, néhány esetben sikerült kideríteni, hogy őket is ugyanígy szívatták tanáraik annak idején, és változtatták sérült személyiséggé őket, és valószínűleg saját egykori sérelmeikért állnak bosszút a következő generáción. Ugye ismerős a helyzet? A gyerekek nevelésében a pszichológusok abban egyetértenek, hogy a szeretet a legfontosabb a gyerek számára, szeretet nélkül jóval kisebb az esélye, hogy értékes emberré válhatnak, és az elfogadás is nagyon fontos, hogy biztonságban érezhesse magát a világban.  Szinte minden sorozatgyilkosnál, vagy erőszakos családbántalmazónál felkutatható, hogy velük is hasonló szörnyű dolgokat követtek el kiskorukban. Természetesen ez nem ment fel senkit a tettei alól, viszont mindenképp magyarázat. Az erőszak és gonoszság ezen az úton termeli újra folyamatosan önmagát.

Tudvalévő, hogy az elmúlt évek terrorcselekményeit zömében Európában született, másod – és harmadgenerációs bevándorlók követték el. Amikor bevándoroltak Franciaországba, Belgiumba, Németországba, Dániába a szüleik, nagyszüleik, akik sokkal rosszabb körülmények közül érkeztek ide, befogadásra találtak, ezért jellemzően még hálát éreztek a befogadók felé, erőfeszítéseket tettek a beilleszkedésre, munkájukkal és hozzáállásukkal meg akarták szolgálni a megelőlegezett bizalmat. Viszont még befogadóbb társadalmakban is jelen van a csoportösztön, így előfordult hogy kisebb-nagyobb diszkriminációt kellett elszenvedniük, érezhetően más megítélés alá estek az élet számos területén, de ezzel együtt tudtak élni, a befogadók iránt érzett hála még bőven kompenzálta a hátrányokat. A gyerekeik, unokáik, akik már Európában születtek, már nem éreztek hálát a többségi társadalom felé mint a szüleik, viszont szintén szembesültek a hátrányokkal, melyeket elkezdtek sérelmezni, egyenlő jogokat és lehetőségeket követelve. Ezt tetézte a befogadó ország multikulti felfogásból adódó rendkívül káros folyamat, hogy

  • engedték a szegregációt, zárt diaszpórák kialakulását, ahol a régi hagyományok, nevelési elvek, beidegződések előtérbe tudtak kerülni
  • a hatóságok nem követelték meg és kísérték figyelemmel az integrációt és felzárkózást
  • lehetővé vált, hogy az újabban érkező bevándorlók már egy ilyen diaszpórába érkezzenek, ahol csak elvétve találkoznak a befogadó ország törvényeivel és kultúrájával

Ezek a körülmények tökéletes táptalajt biztosítanak a radikalizálódásnak. A fiatal idegen saját hazájában, nem érzi úgy, hogy otthon lenne, hogy meglenne a lelki biztonsága. A nevelés és a külső körülmények sajátosságai kedveznek a csoportösztön kifejeződésének, ennél fogva őrülten vágyik egy megnyugtató, biztonságot nyújtó csoportidentitásra, amelyet jelenlegi hazájától nem kap meg. Az Iszlám Állam ezt adja meg, egyszerre kínál egy erős csoportidentitást, egy hamis vallási ígéretet a mártírhalál általi üdvözülésre, és propagandája a nyugati társadalom iránt felgyűlt frusztráció, és minden korábbi sérelemre való tudatos rájátszással, ellenségkép-felerősítéssel felkínál egy megbosszulási lehetőséget.

Léteznek felmérések, melyek nyugat-európai városok egyes muszlim diaszpóráiban a vallásosság erősödését mutatják, vagy hogy az ott élők egy része (20-40%) a saria jogrendet előrébb valónak tartja, mint a befogadó ország törvényeit. Ez is azt mutatja, hogy ezeken a helyeken az integráció valójában nem történt meg, az etnikai és kulturális feszültségek, befogadói és befogadott oldalról is a csoportszelekciós hatások felerősödését vonják magukkal. A szegregált, és bizonyos szempontokból hátrányban lévő csoportok saját túlélésük érdekében a csoporterősítésbe menekülnek, ami viszont a vallásosság (istenhez menekülés) fokozódásával, és a régi kulturális szokásokhoz való visszatérésével járhat együtt (pl. a nők kényszerítése burka viselésére, kényszerházasságok). Vannak viszont tökéletesen integrálódott muszlim családok és közösségek, milliónyi pozitív példa, vannak például a lakhelyemen is, a közösség által befogadott és elismert arab (és sokszor hívő muszlim) orvosok, akik ráadásul még nem a háború elől menekültek ide, hanem kifejezetten „gazdasági migránsok”.

Tehát mi az a közös jellemző, ami alapján egységes falkába sorolhatunk embereket? Migráns? Muszlim? Sötét bőrű? Vagy: rossz ember vagy jó ember, vallástól és bőrszíntől függetlenül?

Fontos még megjegyezni, hogy az Iszlám Állam ideológiájának kutatói szerint a terrorizmus nem kifejezetten a kereszténység ellen irányul. Van egy ősi prófécia az Iszlám Állam propagandavideóiban, ami végső összecsapást jósol a muszlimok, valamint nyolcvan „keresztes” (keresztény) állam seregei között, és mivel az Iszlám Állam harcosai közül rengetegen ezt a végítélet-napot várják, minél több ellenséges ország „összegyűjtésében” érdekeltek, azaz céljuk a mérsékelt muszlimok és a keresztények egymás ellen hergelése.

Tehát a céljuk sokrétű, és az Európában 2016-ban kialakult menekülthelyzet, és annak kezelése nekik is a malmukra hajtotta a vizet, hasonlóan a szélsőjobboldali populistákhoz. A radikálisok többnyire a mérsékelt muszlimok gyilkolásával vannak elfoglalva, a világban elkövetett összes terrorcselekmény áldozatainak kb. 90%-a muszlim, a radikális iszlamizmus áll szemben minden mással, az iszlámmal is (az iszlám nem egyenlő az iszlamizmussal). Az Iszlám Állam ellensége mindenki, aki nem az ő eltorzított, kiforgatott vallási elveit követi. Éppen ezért az is érdeke, hogy az előle elmenekülő „hitetlen” (muszlim, keresztény és nem vallásos) menekülteket összeugrassza nyugati „hitetlenekkel”. Ha ők csoportösztön alapon hibáztatni, gyűlölni kezdik, majd legyilkolják egymást, az tökéletesen egybevág az Iszlám Állam céljaival.

Nem csak muszlim, hanem keresztény terrorszervezetek is léteznek, pl. az ETA, IRA , a baszk szeparatisták, az olasz Vörös Brigádok, és keresztény hutuk irtották a tuszikat, keresztény szerbek ölték a bosnyákokat. A felelősség elsősorban mindenhol a felbujtóké, a  felbujtott végrehajtók agresszív ősközösségi ösztönlényként megélik és végrehajtják a feladatukat a falkaérdek képviseletére, és a territóriumuk védelmére/bővítésére.

A terrorizmus egy másik fontos mozgatórugója az „erőszak erőszakot szül” elv. Mit érezhetnek azok az ártatlan civilek, akiknek egész családját egy esküvőn „véletlenül” lebombázta egy amerikai drón? Mit érezhetnek azok az ártatlan palesztinok, akiknek az izraeli légierő bombázásaiban odaveszett a családjuk, és mit érezhetnek azok az ártatlan izraeliek, akiknek családtagját megkéselte vagy felrobbantotta egy palesztin terrorista, és születésüktől fogva a légvédelmi sziréna megszólalásától rettegve kénytelenek élni? Mit érezhetnek mindazok, akik még nem tudtak elmenekülni Szíriából, és lebombázta házukat, megölve gyerekeiket, szeretteiket az orosz, USA, vagy szíriai légierő? Te mit éreznél és mit tennél? Ha a mérhetetlen fájdalomtól és jogos dühtől elvakítva bosszút esküdnek gyilkosaik ellen, és csatlakoznak bármelyik harcoló szervezethez, egyből terrorista minősítést szereznek valamelyik nagyhatalom propagandájában.

 

Ki dönti el hogy ki számit terroristának és ki nem? Nézzünk két példát.

Az elnyomott törökországi kurd kisebbség ellenállásából kinőtt a kurdisztáni munkáspárt (PPK). Ezt Törökország terrorszervezetnek minősíti, és török nyomásra vette fel USA és az EU is a terrorszervezetek listájára, az ENSZ és számos állam viszont nem tartja annak. Az Iszlám Állam terroristáinak visszaszorításában oroszlánrészt vállalt kurd YPG észak-Szíriában de facto autonóm régiót alakitott ki, Erdogan 2019-ben a „terroristaellenes” hadműveletét úgy alapozta meg, hogy összemossa a PPK-t az YPG-vel. A megtámadott területekre először az Erdogan által fizetett dzsihádista erők nyomultak be és hajtottak végre kegyetlen gyilkosságokat a civil lakosságon, utána érkezett a hadsereg. Az önrendelkezésért és a szülőföldjükért harcoló kurdok terroristának minősülnek, az észak-szír területeket megtámadó tömeggyilkos diktátor viszont nem, sőt miniszterelnökünk szaporán nyal neki.

Kína szerint sikeres „terrorellenes harc” folyik a Hszincsiang nevű, jelentős részt muszlim ujgurok lakta keleti tartományában, melyet a Kínai birodalom a 18. században kebelezett be, azóta rövid időre függetlenedett, de egyre inkább leigázzák és elnyomják, a tetemes olajkincsét pedig kifosztják. Egy vallási és etnikai kisebbség erőszakos asszimilációja és elnyomása zajlik, brutális rendőri fellépéssel, digitális diktatúra kiépítésével, a nők kényszersterilizálásával, és a lakosság jelentős részének koncentrációs táborokba zárásával. Egymillió körüli ujgurt zártak magas fallal, szögesdróttal, őrtornyokkal körbevett börtönökbe, bár Kina a táborokba önkéntes bevonulást emleget, de a résztvevőket erőszakkal elhurcolják, mindennapos agresszív agymosásnak és fizikai erőszaknak vetik alá őket, gyakori a kínzás, verés, begyógyszerezés. A zsúfolt táborokban az onnan kiszabadult ujgurok beszámolói szerint meg kellett tagadniuk iszlám hitüket, a Kínai Kommunista Pártot méltató szövegeket kell magolniuk, és a pártot éltető énekeket kell énekelniük.

Mi kell a táborokba kerüléshez? Elég lehet a szakáll viselése, a rendszeres imádkozás, facebook és twitter használata, külföldi hozzátartozókkal való kapcsolattartás, hiányos kínai nyelvtudás, és a kínai állam bírálata. Itt a „terror”ellenes harc a kommunista diktatúra szóhasználata, amelyet a nyugati államok lassan már szóvá se tesznek a gazdasági kapcsolatok és Kína politikai hatalma miatt, a kínai álláspont szerint a nyugati bírálatok álszentek, és az ország belügyeibe való beavatkozásnak minősülnek. 
Terrorista tehát a brutális elnyomás és népirtás ellen küzdő ujgur, a szolgasors ellen tiltakozó tibeti, tajvani, vagy hongkongi polgár, de még véletlenül sem terrorista az elnyomó kommunista terrorállam.

 Terroristának minősíteni valakit manapság maga a kommunikációs jolly joker, a terrorizmus vádja bevált eszköz a politikai ellenfelek megbélyegzésére, elnyomására, ürügy a titkosszolgálati megfigyelések kiterjesztésére, szabadságjogok megnyirbálására.

Tehát ez inkább egy politikai kategória, és sokszor a mögöttes kiváltó okok sokkal tragikusabbak és borzalmasabbak, mint maga a "terror"cselekmény.

 

 

 

 

 

 

Következő fejezet:

A demokrácia felelős a migrációs válságért?

A bejegyzés trackback címe:

https://kayd.blog.hu/api/trackback/id/tr711730541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása