A propaganda módszerei, dezinformáció, elhallgatás, és a célzott összeesküvés-elméletek
2016. szeptember 21. írta: KayD

A propaganda módszerei, dezinformáció, elhallgatás, és a célzott összeesküvés-elméletek

A propaganda mindig mindenhol érdekeket szolgál. Természetesen a bizonyos hatalmi érdekeket képviselő cikkek, híradások csak kis része egy központi agytröszt által szóról szóra megalkotott klasszikus propaganda, az uralkodó narratívába illeszkedő publikus vélemények tömeges megjelenését a következő okok váltják ki:

  • az adott publicista vagy hírszerkesztő hatalomhoz való lojalitása révén (csoportszelekció befolyása) maradéktalanul elhiszi amit a politikusoktól hall, és ezt képviseli
  • előtérbe kerül az irányvonalhoz igazodás konfliktuskerülő attitűdje
  • az hatalmon lévő kormány az adott média finanszírozója, a publicisták az anyagi támogatásként cserébe elvárásként értékelik a hatalomhoz lojális álláspontok kialakítását, előtérbe kerül a „nem piszkítunk oda ahonnan enni kapunk” elv, eleve csak olyan újságírót vesznek fel a laphoz, akinek "megfelelő" a véleménye
  • a hatalom vélt vagy valós elvárásainak való megfelelés, mint érvényesülési, előnyszerzési lehetőség, a szervilitásért jutalmat és előléptetést várnak

Az első két ok demokratikus rendszerekben is jellemző, az utóbbi kettő fokozattól függően egyre inkább az autokratikus, diktatórikus rendszerek sajátossága.

Itt Magyarországon a világpolitikai események, történések a médiában leggyakrabban négy fajta megközelítésben jelennek meg, az euroatlanti gazdasági/politikai érdekszféra szemszögéből, az orosz szemszögből, a kormány szemszögéből (ez eléggé összecseng az orosszal), valamint a függetlenségre, objektivitásra törekvő elemzői szemszögből (oknyomozó újságírói, vagy rendszerkritikus attitűd). Ez utóbbi a ritkább, mivel egyrészt a csoportszelekció jellemzően vonzza az embereket valamelyik propaganda irányába, másrészt általában a független média finanszírozása is független (közösségi, alapítványi, államtól valóban független magán), ami valódi demokráciákban gyakori, de Magyarországon egyre ritkább, így forrásai is egyre szűkebbek. Ráadásul a független médiára minden oldalról folyamatosan záporoznak a vádak, hogy valamelyik oldal érdekeit képviseli, ez a megbélyegzés sokakat eltántorít, egyre többen hisznek abban hogy nincs is független média, mert mindent titkos erők tartanak a kezükben.

Oroszország megerősödésével gyakorlatilag új hidegháború kezdődött, az összecsapás médiafronton is felerősödött, napjainkban elég szembetűnően megfigyelhetők a két ellenséges nagyhatalom egymást hiteltelenítő, lejárató, mindenért a másikat okoló próbálkozásai médiájukon keresztül. De a két oldal eszközei alapvetően különböznek, mindkettő épít az összeesküvés elméletekre is, de másképpen.

USA-ban erősen jelen van a független média és az oknyomozó újságírás, de a súlyuk nem elegendő, a legnagyobb tévétársaságok egy érdekkörbe tartozó gazdasági szereplők kezében vannak, súlyuknál fogva döntően képesek befolyásolni a közvéleményt. Mivel a pártrendszert az elitnek sikerült úgy alakítania, hogy csak a két váltópárt közül lehet választani (demokraták-republikánusok), és mindkettőt egyazon gazdasági érdekszféra támogatja, más erőnek esélye sincs melléjük felemelkedni, az erősebb rendszerkritikus kezdeményezéseket (pl. occupy) mindeddig hatékonyan hatástalanították, a demokrata színek alatt induló, de rendszerkritikus Bernie Sanders megválasztását a kiszivárgott emailek szerint felülről szervezetten akadályozták. A rendszerkritikus vélemények jelen vannak, mindennaposak a nagy leleplezések, hollywoodi filmek a Wall Street erkölcstelenségéről, a válságról, USA háborús bűneiről, de mindaddig nem jelentenek fenyegetést a fennálló rendszerre, míg az irányíthatóbb réteg számbeli fölényben van és szavazataival a két váltópártot konzerválja. Ezen kívül a kormányzati stratégia a következő módszereket alkalmazza a titkosszolgálatok segítségével:

  • A kormányzat titkos belföldi és nemzetközi manipulációit, melyek valamilyen módon nyilvánosságra kerülnek, összeesküvés-elméletnek minősítik
  • Alkalmazzák a célzott likvidálás módszereit is mindazon oknyomozó újságírókkal vagy leleplezésre készülő hivatalnokokkal szemben, akik a kényes ügyek felderítésében túl messze jutottak, pl. Gary Webb
  • A kiszivárogtatók ellen (pl. Snowden, Assange, Manning) egyrészt propagandával (hiteltelenítő, lejárató cikkek, hazaárulónak minősítés), jogi eszközökkel (hazaárulás vádja, nemi erőszak vádja), és nemzetközi nyomásgyakorlással lépnek fel. A túlzott erő alkalmazásának célja az elrettentés, hogy a kiszivárogtatásra készülők kedvét elvegyék a hasonló cselekedetektől.
  • Nagyon sok jel és közvetett bizonyíték utal rá, hogy maga a titkosszolgálat talált ki, táplál, és tart felszínen bizonyos népszerű, de hamis összeesküvés elméleteket (a chemtrail, és a HAARP konteók is ilyenek, ezt majd egy másik bejegyzésben megkísérlem részletesen bebizonyítani), emellett egyes valós összeesküvéseket hamis elemekkel kibővítik (pl. hogy 9/11-nél az eltérített gépeken nem is voltak merénylők, Mohamed Atta jelenleg is él Szaúd-arábiában, stb.). A cél a beetetés és elterelés, hogy ezekre a közismert humbugokra hivatkozva lehessen a bármiféle összeesküvést emlegetőket hitelteleníteni, nevetségessé tenni, zátonyra futtatni a normális eszmecserét ezekben az ügyekben. A kiszivárogtatókat is folyamatosan támadják/hiteltelenítik gyanús eredetű ál-konteók
  • véleményvezéreik révén elterjesztettek egyfajta „műveltségi cenzust”, műveletlennek, és hülye konteósnak minősítve mindazon vitapartnereiket, akik konspirációkat, bizonyos pénzügyi-gazdasági érdekcsoportok túlzott befolyását, és világpolitikai döntésekre való ráhatását merik feltételezni.

img_7870.jpg

Az orosz propaganda módszerei egyszerűbbek, általában ugyanazokkal az egyértelműen csoportösztön-aktiváló formulákkal védekezik a vádak ellen: a nyugat minden ellenük szóló vádja hazugság, lejáratási kísérlet, a nyugati média hazudik. A nyugati média hazugságaira (és hogy az oroszok mindig mindenben igazat mondanak) bizonyítékként gyakran ugyanazt az emblematikussá vált dezinformációs kísérletet hozzák fel, amikor a 2013-ban Aleppó mellett rengeteg civil halt meg egy vegyitámadásban, amit USA Aszadra akart rábizonyítani (ez még sok helyen ma is tartja magát) miközben már akkor is nyilvánvaló volt, hogy a lázadó csoportok követhették el, egyre több bizonyíték van rá hogy az iszlám állam terroristái voltak.

Emellett hasonlóan a Fidesz kormányhoz, bevetik a másik csoportösztön-alapú retorikai fogást, miszerint támadást intéztek Oroszország ellen, mindenért az oroszokat akarják bűnbaknak kikiáltani, stb. Ez a stratégia egész hamar képes vakhitet és erős csoportlojalitást kialakítani.

"Az összeesküvés-elméleti oldalak egyre oroszbarátabbak, mindezt egy nagy status quo elleni paradigma részeként eladva. Egymásba játszik a szélsőjobb, a szélsőbal és az orosz imperializmus összeesküvés-elméleti világképe.”

írja a Political Capital 2015-ös jelentése, de ez nem véletlen, az orosz titkosszolgálat befolyásszerzése pénzügyi támogatás és beépített ügynökök révén az európai szélsőjobbos, szélsőbalos és euroszkeptikus pártokban, és szervezetekben csak a folyamat láthatóbb, kutatottabb része. Az orosz propagandatevékenység már kb 5-7 ével ezelőtt erősen tetten érhető, a konteós közösségek becserkészésével kezdődött.

Kb 10 éve kezdtem foglalkozni összeesküvés-elméletekkel, azzal a célkitűzéssel, hogy amelyek tényleg bizonyíthatók, és esetleg valóban jelentős befolyásuk/veszélyük van az emberiség jövőjére, azokról a bizonyítékokat rendszerezetten össze kell szedni, az emberiség elé kell tárni, a hamis összeesküvés-elméleteket viszont hatékonyan meg kell cáfolni. Volt egy időszak amikor napi 6-8 órát is írtam, vitatkoztam a szkeptikus fórumon, konteóblogon, és sok konteós oldalon. Az utóbbi években egy dolog kezdett egyre nyilvánvalóbbá és megkerülhetetlenné válni; az amerikai "háttérhatalommal" és világot uraló titkos szervezeteivel kapcsolatos klasszikus összeesküvés-elméleteket az utóbbi években az orosz titkosszolgálat vette kézbe, és fejlesztette tovább célzottan Putyin szájízének megfelelően, geostratégiai céljai szerint, de fő ideológiáját tekintve elsősorban Alexandr Dugin identitárius nézeteire épül. Egyrészt az orosz befolyás alá került konteógyáros oldalakon keresztül, az orosz állami médiában (többek között a Russia Today tévécsatorna is rendszeresen elővette ezeket, pl. a Truthseeker című műsorában), vagy az EU országaiban az orosz titkosszolgálat által támogatott szélsőjobbos szervezetek médiáin keresztül.

A nagy megugrást az ukrajnai forradalom orosz narratíva szerinti tálalása jelentette, ekkor kapcsolt az orosz propaganda többszörös fokozatra, és jelentek meg hazánkban is a szélsőjobbos és szélsőbalos nemzeti hírforrásoknak álcázott propagandaoldalak, a Hídfő, (először hidfo.net, aztán hidfo.net.ru, végül mára hidfo.ru lett), hungarian.ruvr.hu, oroszhirek.hu, bal-rad, hunhír, kárpáthír, nethír, orientalista, stb., és ezek híreit egy az egyben átvevő klónjai. A 2014-es évben például dömping volt a dollár közelgő bedőléséről szóló propagandacikkekből (a cikkek zöme már nem elérhető, amúgy a dollár persze folyamatosan erősödött), és a küszöbön álló orosz győzelemről az amerikai/izraeli világrend felett, a BRICS országok csodálatos együttműködéséről és óriási gazdasági erejéről, az Eurázsiai Unió nagyszerű felemelkedéséről, az oroszok titkos szuperfegyvereiről, melyektől az amerikai hadihajók legénysége fejvesztve menekült, Putyin kitiltotta az országból a Rothschildokat, stb.

Ezek a tipikus konteós propagandacikkek egyrészt a világ minden problémájáért USÁ-t teszik felelőssé, másrészt Putyint úgy állítják be, mint a háttérhatalom és a "liberális fertő" egyedüli potens ellenfelét, a konzervatív értékrend és a keresztény kultúra védelmezőjét.

Tehát első lépésként bevetette a csoportösztönt, és a szektákra jellemző agymosó stratégiákat a zömében keresztény identitású konteós közösségek saját oldalára állításával, egy széles, kellően elvakult és manipulálható támogatói bázist szerezve ezzel. A propaganda rövid idő alatt óriási személyi kultuszt épített köré, és fülig szerelmes rajongókat hazánkban is, elképesztő volt látni hány ezres megosztást generált ez a háborús uszítás:

Putyin: ha szükséges órák alatt lerohanom Európát!

Magukat nemzeti érzelműnek valló emberek osztották meg lelkendezve és reménykedőn, hogy jöjjön már végre ez a csodálatos Putyin, a megmentőnk, rohanja le hadseregével Európát, és vessen véget ennek a rohadt liberális diktatúrának.

kiallunk2.jpg

 

A menekülthullám folyamatos erősödésével az propaganda addigi iránya kiegészült a muszlim veszedelemmel, egyik rétegeként terjesztik azt a konteót, miszerint az amerikai/zsidó háttérhatalom tudatosan szabadította rá Európára a migránsokat, hogy elpusztítsa a kereszténységet, szétzúzza az európai nemzeti identitásokat, hogy az identitást vesztett, aljanéppel felhigított, ezáltal könnyen irányítható európai népen bevezethessék az új világrendet. Az orosz konteógyár ennek erősítésére megtalálta magának egy ideális bűnbakként a páneurópai elmélet megalkotóját, Richard Coudenhove-Kalergit, akinek a Praktischer Idealismus című könyvének egyes részeit kiforgatva és félremagyarázva megalkották belőle az Európa állítólagos iszlamizálásáról és leigázásáról szóló Kalergi terv konteóját, amelyet egy frissen alapított olasz neonáci párt, az Arany Hajnal (a hasonló nevű görög párt mintájára) révén indítottak útjára 2003-ban a honlapjukon, majd innen vették át mások is, a hazai konteós szcénában 2015 elején kezdett elterjedni.

(Kalergi a nemzeti identitások mellé egy európai identitás létrehozását tartotta szükségesnek a népek közti béke biztosítására, mert nagyon helyesen felismerte, hogy a nacionalista szélsőségek és xenofóbia – vagyis a csoportösztön túlburjánzása elkerülhetetlenül háborúkhoz vezet. Könyvéből mellesleg pont a kulcsmomentum hiányzik, miszerint a közös identitásra azért lenne szükség, elveszítsék a népek a „gyökereiket” és könnyebben uralkodni lehessen felettük – egyébként épp ellenkező az összefüggés, pont a csoportösztön által lehet leginkább irányítani az embereket.)

Az új, démonizált ellenség a migránsok lettek, ez a kiszolgáltatott embertömeg, akik biodíszletként szabadon feláldozhatók ebben a geopolitikai csatában, és gyűlölt ellenség lett mindenki, aki bármilyen módon kiáll mellettük, aki humanista megfontolásokból nem fogadja el megoldásnak milliók kirekesztését és halálra ítélését. Tömegével jelentek meg az iszlámellenes weblapok, hazánkban előtérbe került az amúgy 2010 óta működő dzsihádfigyelő, amely szelektíven szedi össze a világ létező összes iszlamofób írójának és publicistájának írásait, így jellegét tekintve hasonló a Gede testvérek antiszemita weblapjához.

A menekültekkel kapcsolatos, Krisztus tanításával egybecsengő hozzáállása miatt ellenséggé vált Ferenc pápa, akit magának az antikrisztusnak állítanak be, aki a zsidók és háttérhatalom bábjaként asszisztál a kereszténység megsemmisítéséhez, és Merkel, aki ugye már illuminátus kéztartásával is leleplezte magát, a NATO-val és az EU vezetőivel karöltve dolgozik a háttérhatalom ördögi tervein Európa iszlamizálására és leigázására, és persze Soros György, aki szélsőségesebb konteók szerint valójában reptilián (alakváltó gyíkember).

soros-620x350.jpg

(forrás: orientalista.hu)

 

Tehát a menekülthullám 2015-ös felerősödése, amit az európai vezetők néhány szerencsétlen nyilatkozata tovább fokozott (szívesen látunk minden szíriait), tálcán kínálta az oroszoknak a kiváló lehetőséget Európa destabilizálására.

A stratégia nagyjából így néz ki:

  • elsősorban a csoportösztönt kihasználva félelmet és gyűlöletet kelteni a bevándorlók ellen
  • anyagilag támogatni a nacionalista és szélsőjobboldali pártokat (pl. Pegida, AfD, Francia Nemzeti Front) és euroszkeptikus mozgalmakat
  • minden európai országban alternatív hírforrásokat létrehozni, vagy már meglévőket behálózni, amelyek az orosz narratívát közvetítik
  • erősíteni az EU-ellenességet a bevándorlás ügyének felhasználásával, álhírekkel és véleménycikkek áradatával elhitetni, hogy egész Európa tele lett no-go zónákkal, a keresztény kultúra óriási veszélyben van, és ezért a veszélyért a rövidlátó, liberális EU vezetés a felelős
  • minél több EU tagállamban leváltani az EU-barát erőket, és oroszbarát kormányokat ültetni a helyükre.

Egyik nagyon hatékony eszköz egyes országok vezetőinek megvásárlása egy-egy jó zsíros üzlet kapcsán. 2014 januárjában tárgyalt Orbán Putyinnal, és kötötték meg a 3000 milliárd forintos szerződést Paks 2. építéséről. Ennek a sok szempontból erősen gyanús üzletnek az időpontja fordulópontot jelentett a kormánypropagandában is, az azelőtt Oroszország-ellenes, vagy legalábbis erősen kritikus kormánypárti média elkezdte átvenni az orosz narratívákat, először csak az ukrajnai események kapcsán, később egyre több területen, és Orbán ezt követően kezdte el nyíltan EU-bomlasztó tevékenységét, Putyin trójai falovaként. Bizony nem mindig volt ez így, egy csapásra teljes pálfordulás történt.

orb1.jpg

Orbán behódolása Putyinnak nem csak a korrupciós ajánlaton múlhatott, az orosz kémkedés (SZVR) erősen jelen van hazánkban is, és komoly mennyiségű zsarolásra alkalmas információ lehet a birtokukban.

orb2.jpg

A paksi üzlet megkötésétől számítva a teljes kormánypárti média külpolitikai hírek terén átállt az orosz propaganda egy az egyben leközlésére. Hasonlóan a szerte Európában gombamód szaporodó orosz dezinformációs híroldalakhoz, melyek öntik magukból naponta a manipulált híreket és véleménycikkeket egy sablonra felhúzva: minden létező módon gyalázzák Merkelt és Németországot, démonizálják a NATO-t az EU-t és az USA-t és megpróbálják úgy beállítani hogy USA áll az Iszlám Állam mögött, magasztalják Putyint, és úgy állítják be Orbánt, mint Európa és a kereszténység védelmezőjét.

Nemrégiben már a keményebb konteós orosz propaganda is elérte a magyar főáramú médiát, pl. az Andy Vajna-féle TV2 leleplező riportja Angela Merkel illuminátus kéztartásáról, és a titkos ördögi tervekről.

Számos példát lehetne még hozni, de az együttműködés leghatékonyabban a migránsellenes propagandában csúcsosodott ki.

A rendszerkritikus csoportok átváltozása

Kb. 6-7 éve követem a hazánkban működő rendszerkritikus (részben konteós) csoportokat a facebookon és más felületeiken, ezek a szélsőjobbos/konteós jellegűektől a valódi rendszerkritikusig haladva

  • Titkolt hírek képekben – hogy képben legyél (ma VilágLátó Hírmagazin)
  • GreenR blog
  • Zeitgeist Hungary
  • Komlómédia
  • Közösségépítő mozgalom
  • Anonymous Operation Hungary
  • Occupy Hungary -Valódi demokráciát most!

Eleinte az általuk képviselt ügyek terén jelentős mértékben voltak átfedések, még az előbbiek is megadták az illúziót, hogy a világban található brutális egyenlőtlenségek ellen, a kormányok és gazdasági csoportok hatalmi visszaélései ellen küzdenek, és az emberhez méltó életfeltételek és szabadságjogok harcosai. Pl. a titkolt hírek oldalán nyoma sem volt a muszlimok megbélyegzésének és démonizálásának, a muszlimokkal kapcsolatos posztok nagy része a palesztinok ellen elkövetett izraeli bűntettekről szólt, valamint az amerikaiak által megtámadott arab országok szegény muszlim lakosságával szenvedéseiről (mint ahogy a Jobbik is még muszlim barát volt). Aztán ahogy az orosz konteós propaganda kezdett teret nyerni, úgy alakult át, és vált szét végérvényesen a rendszerkritika az igazi szélsőségektől. A Titkolt Hírek az ukrán forradalom kezdetével egy csapásra gyökeresen átalakult, teljesen átváltott a legdurvább orosz propaganda egy az egyben leközlésére. Beállt a sorba a Komlómédia is, a csoportösztön alapú agymosás minden jelét mutatva magukon, csoportidentitásukká vált a Putyin vezette keresztény eurázsiai tömb, elfogadva annak minden állítását, és hazugságnak minősítve minden nyugatinak címkézett, vagy független ellenvéleményt. A Zeitgeist Hungary nézeteire is nagy befolyást gyakorolt az orosz narratíva, ráadásul nem tűrnek semmiféle ellenvéleményt, kitiltanak az oldalukról mindenkit aki kicsit máshogy gondolja, egyedül az Anonymous és az Occupy maradtak meg valódi rendszerkritikusnak, de nagyon meggyengülve.

Viszont ebből is látszik, a rendszerkritikus erők mindenhol a hatalom ellenségei. Kivéreztették az Occupy-t az USA-ban, az orosz vezetés betiltotta az összes civil szervezetet, felőrölték az occupy ellenzéki és diáktüntetését Hong-Kongban, vérbe fojtották a Gezi-parki tüntetést Törökországban, felőrölték a liget-projekt elleni tüntetést Magyarországon, stb. De a világszintű rendszerkritikus összefogás ügyében legnagyobb károkat az orosz propagandatevékenység okozta.

Beálltak a sorba az orosz propaganda forráskritika nélküli utánközlésére egyes, korábban még rendszerkritikusnak nevezhető véleményformálók, mint pl. Lovas István, vagy a szebb napokat is látott Drábik János, aki a legképtelenebb és legnevetségesebb konteós dezinformációkat szedi össze szelektíven, és alkotja meg belőlük a teljesen szürreális alternatív univerzumát.

Ma megnézve a VilágLátó Hírmagazin (ex titkolt hírek) bő 73ezres rajongói táborát, elképesztő gyűlölet szabadult el, rettegnek,fröcsögnek, fenyegetőznek, és egyre többen vannak közöttük, akik gyakorlatilag mindenkit megölnének akik kilógnak az agymosóik által meghatározott keretekből. Menekülteket, drogosokat, melegeket, zsidókat, humanistákat, liberálisokat, Ferenc Pápát, Merkelt, jogvédőket, segélyszervezetek munkatársait.

Ez lett a rendszerkritikus csoportokból, uszító, embertelen ösztönlények, aljas hatalmi érdekek hű kiszolgálói. Gyakorlatilag egy terrorszervezet kialakulásának lehetünk szemtanúi, egy „keresztény” terrorszervezetnek (de szerte Európában lettek ilyen kezdemények), aminek olyannyira kevés köze lesz a kereszténységhez és Jézus tanításaihoz, mint az iszlamista szektáknak az iszlámhoz. Ha ezek egyszer esetleg hatalomhoz, esetleg fegyverhez jutnak, ne legyenek kétségeink, ölni fogják a másként gondolkodókat, mint ahogy történt Ruandában, Sebrenicában, Kunmadarason, és számtalan más esetben a történelem során.

 

Következő fejezet:

Hogyan működik a migránsellenes propaganda?

A bejegyzés trackback címe:

https://kayd.blog.hu/api/trackback/id/tr4511730593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása