Hogyan működik, és mi a célja a migránsellenes propagandának?
2016. szeptember 21. írta: KayD

Hogyan működik, és mi a célja a migránsellenes propagandának?

A bevándorlás 2015-ös erőteljes felfutásával egyidőben számos álhírportál indult az orosz hibrid hadviselés részeként, melyek feladata a menekültekkel kapcsolatos álhírek, félelemkeltő és gyűlöletkeltő híradás-dömping létrehozása, nem csak Magyarországon, hanem szerte Európában.

Jó pár hónapig napi szinten követtem ezeket, utánanéztem a forrásaiknak egy barátom segítségével, száznál is több nyilvánvaló kamuhírt gyűjtöttünk össze, volt olyan nap is, amikor az összes migránsos hír kamunak bizonyult.

Ezeket publikáló oldalak hazánkban a hirado.top, hirtop.in, hir.ma, adatlistazo.hu, jovonk.info, nethir.com, hirorigo.net, hungarianrealnews.com, civilhir.net, legelterjedtebb az amerikai szerveren futó napimigráns, a meteon.org, polusonline.blogspot.hu, a szintén amerikai szerverről futó vilaglato.info (korábban Titkolt Hírek), stb., de gyakran indít el ilyen híreket a hídfő, hunhír, bal-rad, és az új fideszes bulvár, a ripost is.

Az álhíreknek több típusa különböztethető meg;

  • szimpla hazugság, forrásmegjelölés nélkül, ha tartalmaz fényképet, az valamilyen régebbi hírből átvett, gyakran 10 évnél is idősebb fotó
  • szimpla hazugság, hamis forrásmegjelöléssel, forrásként általában népszerű külföldi újságokra hivatkoznak, de a forrásmegjelölés nem konkrét linket tartalmaz csak az újság nevét, de ott a hivatkozott cikknek természetesen nincs nyoma.
  • ferdített álhír a forrás cikk megjelölésével, az eredeti közlést kontextusából kiragadva, gyakran értelmével teljesen ellentétes jelentéssel tálalják, bízva az olvasó hiszékenységében, hiányos nyelvtudásában, vagy lustaságában hogy úgysem olvas utána
  • újrahasznosított hírek, főleg az utóbbi hónapokban jellemző, ha nem jut egy napra elegendő új félelemkeltés, régebbi (ál vagy valós) híreket címkéznek és dátumoznak át, és adnak el újra frissként.
  • tényszerű hírként eladott (ál)vélemények, ez a „kitálalt a segélyszervezet munkatársa”, "egy katona  véleménye a migránsokról" „egy svéd rendőr végre el merte mondani az igazságot a migránsokról” kategória, ami vagy egyszerűen álinterjú, vagy eleve egy kifejezetten szélsőséges interjúalanyt keresnek, akinek torz véleményét állítja be a cikk többségi véleményként

Nagyon jellemző a körkörös továbbosztás, egy adott hírt, jellemzően egymástól, vagy külföldön működő ugyanilyen orosz propagandaoldalaktól átvéve osztják meg, a forrás nélküli kamuk esetén a második megosztásnál már forrásként hivatkoznak az elsőre, a harmadiknál a másodikra, de az ilyen hírek olvasóira amúgy se jellemző, hogy utánanézzenek a forrásoknak, vagy hogy megkérdőjelezzék a hitelességét.

A közmédia már a kezdetektől megtalálta a módját, hogy ezekből az álhírekből esetleges jogi következményeket kikerülve rendre átemeljen néhányat. Általános módszer, hogy a kamuoldal hírét először szemlézte a mandiner, a 888, magyar idők, vagy a pestisrácok, ezután már rájuk hivatkozva közölte le az M1 híradó, amely maga is gyártja folyamatosan a manipulált híreket. Ha nem találnak éppen friss hírt, az utóbbi oldalakon lévő hisztérikus hangvételű kommentekből szemezgetnek, vagy pl. migránsok által régebben elkövetett erőszakos cselekmény ügyében a nyomozás állásáról tudósítanak. A lényeg a folyamatos pszichikai nyomás fenntartása.

A migránsok megbélyegzése igazából egyetlen kritériumon alapul: ide jönnek. A csoportösztön aktiválásának alapvető eszközét, a sztereotipizálást bevetve a többféle kultúrából érkező, zömében nem radikális muszlimokból, keresztényekből, vagy éppenséggel ateistákból álló tömeget egynemű masszaként, radikális muszlimként, potenciális terroristaként igyekeznek bemutatni.

A bevándorlókról szóló álhírekben a következő állításokat minden bevándorlóra jellemző általános igazságként próbálják elhitetni:

  • a migránsok nem tisztelik, semmire sem értékelik a saját gyerekeiket sem, átdobálják a kerítésen, vagy golyófogóként tolják maguk előtt, a mi gyerekeinket pedig nyilván meg akarják erőszakolni
  • egyetlen migráns sem tiszteli a nőket, zaklatják, megerőszakolják és megölik őket, ezért egy nő sincs biztonságban tőlük

Itt pl. egy 8 éves hírt hasznosítottak újra, egy stoppoló nőt egy autós felvett, megerőszakolta, majd megfojtotta, nem vallási okokból.  )

  • nem akarnak dolgozni, tanulni, beilleszkedni, csak a bőkezű ellátórendszerünkön élősködni

Pl. az illegális muszlim bevándorlók 90 százaléka nem hajlandó elmenni ingyenes német nyelvoktatásra, mert az országban nem is hajlandó egyáltalán dolgozni, (a Der Spiegel-re, és propeller.hu-ra is hivatkozik, de természetesen egyiknél sem található ilyen cikk)

  • mindenhol randalíroznak, lopnak, rabolnak, gyújtogatnak, megtámadják a lakosságot

Pl. papot fejeztek le Malmőben (az eredeti cikket már eltüntették),

Négy bevándorló erőszakolt meg egy magyar nőt Budapesten a bazilika környékén,

Afgán fiú elvette a rendőrök fegyverét hogy lelője őket, ebben az esetben az MTV híradó ismét hírt hamisított

(Hitler által is alkalmazott propagandafogás)

  • a migráns gyerekek is mind terroristák

Irakban egy fiút maszkos férfiak raboltak el és robbanószert rakták rá, majd beküldték a tömegbe, hogy vegyüljön el a járókelők között. Amikor bombát a rendőröknek sikerült hatástalanítani, a fiú elsírta magát hogy sikerült megmenekülnie. A közmédia ezt úgy adta le, hogy a fiú agymosott terrorista aki azért sírt mert nem sikerült teljesítenie a küldetését.

 

2015 végére a kamuhír-dömping már olyan mennyiségben árasztotta el az internetet, hogy még a putyinista tartalmakat előszeretettel propagáló alfahír ingerküszöbét is átvitte.

A Magyar Nemzet is utánajárt néhány ilyen weboldalnak, és megállapították, hogy gyakorlatilag lenyomozhatatlan és felelőségre vonhatatlan rendszert alkotnak, a hatóságok tehetetlenek, de nyilvánvalóan nincs is tervben hogy tegyenek bármit, mivel pont ez a dezinformációs hadjárat a kormány célja.

Nem csak a kormánypárti és szélsőséges média jeleskedik, az ellenzéki sajtó is gyakorta részt vesz a félrevezetésben. A Simicska -féle, ellenzékivé vált Magyar Nemzet is manipulál, a muszlim gyerekházasságok témájában íródott cikkhez, - a gyerekházasságokat még a cikk szerint is ellenzi a német kormány és fel akar lépni ellene - betesznek címlapra a témához nem kapcsolódó képet, amelyen Szíriai kislányok fogadják Merkelt egy törökországi menekülttáborban. Ez megteszi a hatását, az mno facebook oldalán a kommentelők többségét sikerül is vele félrevezetni, nekik természetesen már úgy jön le, hogy Merkel támogatja a gyerekházasságokat.

Vagy a Hit Gyülekezete tulajdonában lévő ATV, mely országos felháborodást keltő kamuhírt generált Körmenden a tornaterem ablakát állítólagosan betörő, és a sportoló lányokat zaklató migránsok sztorijából, a rendőrfőkapitány és szemtanúk is cáfolták hogy történt ilyen, a nevezett ablakon be sem lehetett látni, és már régóta ki volt törve.

A következő kategória az uszító véleménycikkek, amelyek egyik fajtája az iszlám vallás démonizálására irányul, vagy a dzsihádfigyelőről átvéve, vagy saját publicisztikaként.

Másik típus a keresztény vallás és kultúra veszélyeztetettségének sulykolása, a hogy a muszlim bevándorlás (szervezett bevándoroltatás) a kereszténység elpusztítására irányul, és ezért a liberalizmus, a brüsszeli liberális vezetés a felelős, és fizetett csatlósaik (liberális politikusok, újságírók), összefoglaló néven „migránssimogatók”. A kormány mindent megtesz hogy a keresztényekben félelmet keltsen és csoportszelekciós alapon védekezési reakciót csikarjon ki, még keresztényüldözés elleni államtitkárságot is létrehoztak (az MTI is minden migránsos hírt ennek a narratívának megfelelően torzít, a Leszbosz szigetén történt lázadást, ahol dzsihádisták maroknyi csapata tüntetett Allah Akbar-t skandálva, gyújtogatott, terrorizálta a többséget, ezt már úgy torzították, hogy "a migránsok" keresztények elleni szent háborút hirdettek).

Ehhez kapcsolódnak azok a széles körben elterjedt propagandahírek, melyek azt sulykolják, hogy a liberálisok segédkeznek a keresztény kultúra elnyomásában és az iszlám terjeszkedésében. Valóban előfordultak szélsőliberális elhajlások, pl. Olaszországban egy iskolaigazgató eltörölte a karácsonyi ünnepélyt és betiltotta a karácsonyi dalokat is a muszlimokra hivatkozva, de ezért aztán le is mondatták, de ettől függetlenül az ilyen hírek többsége sem valós. Nagy karriert futottak be azok a képekkel illusztrált álhírek, hogy a migránsok érzékenysége miatt levetetik a norvég templomokról a keresztet, de a képek Kínában készültek, a norvég bevándorlási hivatalnak (UDI) csupán egy vallásilag semleges helyiség biztosítása volt az elvárása az egyes befogadóállomásokon.

Gyakori narratíva, miszerint az EU-ban a kényes híreket parancsra eltussolják, a liberális média mindent elhallgat.

A  lázítás és agymosás persze nem marad nyomtalanul, politikusok és celebek lépnek elő egymás után, és adnak hitet arról, hogy a propaganda náluk már megtette a hatását.

Természetesen ezekből is újabb és újabb hírek válnak, az ellenzéki média elrettentésül, a kormánypárti és az orosz hátterű média pedig az eddigiek megerősítéseként tálalja őket.

 

Jellemzően sem a magyar köztévé és kormánypárti médiák, sem az orosz propagandamédiák nem készítenek riportokat a migránsokkal, ennek oka, hogy akkor eredményes az agymosás, ha a célcsoport nem szembesülhet gyűlölete és félelme tárgyával, a hús vér emberrel, jobb ha ismeretlenségben marad. Hogy rejtve maradjanak a háború elől menekülők súlyos emberi tragédiái, veszteségei, szenvedései, és sorsuk kilátástalansága, a köztévé azért is próbálja a menekült gyerekeket is az Iszlám Állam által kiképzett terroristaként beállítani, hogy még véletlenül se alakulhasson ki szánalom, empátia, vagy belátás irányukban, ez veszélyeztetné a kormány aljas céljait.

A migránsok nemi arányairól hamis statisztikákat gyártanak (legalább 90%-uk fiatal férfi), direkt férfiakból álló csoportokat pécéznek ki ennek bizonyítására, az AI, HRW, UNHCR, és egyéb szervezetek teljesen más képet mutató adatait viszont Soros-féle hazug propagandának minősítik. A kommentár jellege mindig negatív, amikor a fiatal férfiak magas részarányát emelik ki akkor az a baj hogy hátrahagyta a családját, amikor meg ha sok gyerek van köztük, akkor meg azzal jönnek, hogy milyen aljas szülő az, aki kockáztatja a gyereke életét.

Miközben az ellenzéki médiát folyton azzal vádolják, hogy manipulálja a menekültekről szóló fotókat és direkt csak a szerintük elenyésző számban érkező gyerekeket fotózzák, hogy szánalmat ébresszenek, ők viszont tudatosan csak olyan képeket válogatnak ki illusztrációnak, amelyeken csak férfiak látszanak, lehetőleg minél sötétebb bőrűek (rassz szerinti elkülönülés hangsúlyozása), és minél félelmetesebb vagy visszataszítóbb külsejűek.

migransok.jpg

Mindez tankönyvbe illő stratégia a csoportösztön és a dehumanizálás alkalmazására, és hű másolása Hitler módszereinek.

!!! Nem állítok semmi olyat, hogy ne okozna komoly problémákat az ellenőrizetlen bevándorlás, és az esetenként komoly kulturális eltérések! Nyilvánvaló tény, hogy szerte Európában előfordulnak bevándorlók által elkövetett bűncselekmények, amelyek számarányukban felülreprezentáltak a nem bevándorlók által elkövetett bűncselekményekhez képest. Erre vannak korrekt kriminológiai magyarázatok, de ez az elemzés a teljesen egyoldalú és inkorrekt tájékoztatásra, a csoportösztönre irányuló manipulatív technikák alkalmazására akarja felhívni a figyelmet!

Érdemes még szót ejteni a körülmények tudatos alakításáról. A 2015-ös nagy menekültáradat során számos jele volt a tudatos zűrzavarkeltésének, a hatóságok közreműködésével. Országos felháborodást generáltak a tudósítások és a fotók az ürülékről és szemétről, a migránsokat az osztrák határra fuvarozó buszokban. De a körülményekről persze nem esett szó, a túlzsúfolt buszokban utazó zömében kisgyerekes családok, az út és a közbenső várakozások során hiába kérték a sofőröket, hogy hadd szálljanak ki wc-re, 4-5 órát kényszerültek bezárva eltölteni, és a kisgyerekek a kezük ügyében lévő újságra, vagy akár a busz padlójára voltak kénytelenek üríteni. Az is konfliktusokat okozott, hogy a túlzsúfolt keleti pályaudvar wc-inek használatát korlátozták. Az eldobált élelmiszerek is nagyon jó hangulatkeltőnek bizonyultak, természetesen sok helyen (direkt?) sertéshúsból készült szendvicsekkel és konzervekkel kínálták a sertést köztudottan nem fogyasztó muszlimokat. Az országszerte rengeteg eldobált szemét is alkalmas a hangulatkeltésre, de még a főbb vonulási útvonalakon sem voltak biztosítva hulladékgyűjtők. A Sziget vagy a VOLT fesztiválon brutális mennyiségű szemetet és hányásokat ott hagyó tömeg beilleszthető az európai kultúrába? És a randalírozó európai turisták?

A kerítés megépítése után bezárták az utolsó kaput, és a helyzet kreatív kezelésével megtörténhetett a valódi háborús esemény, a röszkei támadás, aminek „mesteri” kommunikálásával igazi robbanást idéztek elő a „megtámadták Magyarországot!” háborús narratíva terjesztésével, és a szélsőséges nacionalizmus feltüzelésével. Ettől a ponttól kezdve szabadult el a pokol a fórumokon.

Azóta a katonai stratégia az elrettentésre alapul;

Az elfogott határsértők menedékkérelmét elutasítják. Napi 15 embert engednek be az országba, a várakozók a senki földjén embertelen körülmények között várakoznak, a rendőrök a segélyszervezeteket, és önkénteseket nem engedik át, akadályozzák az ellátást. A határőrök az elkapott határsértőket több szervezet egybehangzó jelentése szerint bántalmazzák (megverik, kutyákat uszítanak rájuk), majd visszatoloncolják, az önszerveződő paramilitáris egységeket az állam hagyja tevékenykedni, (pl. ásotthalmi csapat), ez már egy kivizsgálatlan halálesethez is vezetett.

De nézzük meg, mennyire következetes a jobboldal muszlim-ellenes propagandája;

2015-ben, a kormányzati migránsellenes médiahadjárat kezdete után tartott Orbán beszédet arab üzletembereknek, ahol ilyeneket mondott:

 „Újra kéne olvasni a Koránt, és ha a mi bankárjaink ismernék a sária szabályait, nem tartanánk itt."

 „Magyarországnak annak a helynek kell lennie, ahol mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is tisztelettel fogadják, és az iszlámot, a muszlimok, arabok civilizációs gyökereit is rendkívül nagyra értékelik”

Amikor Ágoston László szembesítette az Orbán-rajongókat Orbán szavaival, persze gyalázkodásba kezdtek.

A letelepedési kötvények óriási üzletet jelentenek Orbán haveri köreinek, a 2013 óta eddig eladott közel 4000 letelepedési kötvény után több, mint 5 milliárd forintot kereshetett Habony Árpádhoz és Rogán Antalhoz köthető Kosik Ügyvédi Iroda, mivel a kötvényértekesítés szabályzata előírja, hogy a külföldiek csak a Kosik Ügyvédi Irodát bízhatják meg az elkészült letelepedési engedélyeknek átvételével. A szükséges erkölcsi bizonyítvány könnyen kijátszható, így büntetett előéletűek, maffiózók, terroristák is könnyen juthattak kötvényekhez.

Pintér Sándor állítása szerint már 18.000 bevándorló kapott letelepedési, vagy tartózkodási engedélyt, akik nem menekültek, hanem pont a sokat szidott gazdasági bevándorlók. Közben az Orbán Ráchelékkel közös fotón szerepló bahreini magyar konzul afrikai újságban reklámozza a 300 ezer eurós magyar letelepedési kötvényeket.

A szegény muszlim tehát félelmetes terrorista és közellenség, de a gazdag muszlim, akiből hasznot húzhatnak, akinek ráadásul van pénze akár komoly terrorcselekmény megszervezésére is, gond nélkül jöhet. Ismét, „akinek nincsen semmije, az annyit is ér”

 

A Jobbik iszlámhoz való viszonya is figyelemre méltó. Korábban az egész magyar szélsőjobb kifejezetten muszlim barát volt, Vona Gábor Jordániától tiszteletbeli útlevelet kapott, 2013-ban a következőt nyilatkozta:

vona.jpg

Nyilván ez illett az Izrael-ellenes narratívába, az elnyomott palesztin nép érdekeit képviselve az elnyomó Izraellel szemben. Még a parlamentben is felszólaltak, hogy határozatban ítéljék el Izraelt, tüntetést is szerveztek a palesztinok mellett a Magyarországon Élő Palesztinok Egyesületével közösen.

Mára viszont valahogy már mindenki elfelejtette a szegény palesztinokat, a szélsőjobbos fórumokon is jegelve van a téma, nagyon nem illik a jelenlegi muszlimgyűlölő irányvonalba. Mi lesz a következő lépés? Izrael baráttá válnak, mint a nyugat-európai szélsőjobb? Mikor kezdik el ajnározni az izraelieket, hogy milyen jól odacsapnak ennek a "palesztin muszlim csürhének"?

 

Még néhány kérdés és válasz a menekültekkel, és a propagandával kapcsolatban

A propaganda szerint a bevándorlók veszélyeztetik a kultúránkat. Milyen kultúrát féltünk a muszlimoktól? A gyűlölet és kirekesztés kultúráját? A ’dögöljön meg a szomszéd tehene is’ hozzáállást? Arra legyünk büszkék, hogy mi vagyunk képesek legjobban gyűlölni és kirekeszteni az idegeneket, és keresztény gyökerű ország lakóiként legaljasabban és legembertelenebbül bánni a hazájukból elüldözöttekkel? Hogy hazánkban közel félmillióan élnek gyakori családon belüli erőszak áldozataiként? Hogy tele vannak az erdeink honfitársaink által eldobált, illegálisan lerakott szeméttel? Attól nem lesz senki hazafi, hogy fröcsögve bélyegez hazaárulónak bárkit aki nem ért vele egyet. Nem attól lesz valaki értékesebb hogy egy adott nemzethez/rasszhoz/etnikumhoz tartozik, emberi értékét a cselekedetei határozzák meg, főleg akkor ha az élet valódi kihívás elé állítja. Alapvetően ez a jelentősége a "Bajban ismerszik meg az igaz barát" mondásnak.

Nézzük ezt az állítást:

Európa a liberalizmus elgyökértelenítő következményei miatt identitásválságban van.

A fideszes és az orosz propaganda azt sulykolja, hogy akinek gyenge a nemzeti identitása, „gyökértelen”, aki nem teszi magáévá a nacionalista ideológiát, az könnyebben irányítható, és az USA/EU/Izraeli titkos tervekben szereplő világkormány érdekeinek legjobban megfelel. Épp az ellenkezője igaz. A választott csoportját és annak vezetőjét birkaként követő, a fenyegető külső ellenségképtől rettegő ember csoportösztönénél fogva a legkönnyebben irányítható, elnyomó rendszerek szolgálatába állítható, és pontosan ez is a cél velük. Persze van itt egy réteg amire a "gyökértelen" leírás valóban ráillik: a konzumidióta, szappanoperákon és valóságshow-kon szocializálódott, naphosszat facebookon lógó, értéktelen celebeket majmoló tömeg, a felszínes kapcsolataival, mely a külvilág és a politika felé teljesen apatikus és tudatlan, és bármivel megetethető, a csoportösztön náluk is könnyen aktiválható a félelem– és gyűlöletkeltő propagandával. Ez a két csoport jelenti az elnyomási stratégia tömegbázisát. A migráció nyomában felszított terrorizmus pedig hivatkozási alapként szolgál a hatósági kontroll szinte féktelen növeléséhez, rohanunk az orwelli rendőrállam kialakítása felé.

 Továbbá:

„akinek márkás cipője van meg okostelefonja, ne merjétek szegény menedékkérőnek nevezni!”

A menekültek olyan országokból jönnek, ahol a lerombolása előtt civilizáció működött, normális gazdasággal. Főleg a menekültáradat kezdetén a tehetősebbek jöttek, akik mindenüket pénzzé tették, sokaknak a rokonság dobta össze az embercsempészekre valót, vagy uzsorakölcsönt vettek fel. Talán azt gondolja valaki, hogy az iszlám állam talán aszerint válogat, hogy aki szegény azt megöljük, aki gazdag azt békén hagyjuk? Ez inkább Fidesz módi gondolkodás.

Vagy irigyeljük talán azt az okostelefont és a márkás cipőt? Igen, erre is lehet építeni. Társadalomkutatók és közgazdászok állítják, hogy a növekvő menekültellenesség a társadalom azon lesüllyedő rétegei között a legnagyobb, akik a globalizáció veszteseinek tekinthetik magukat (akik zömében a brexitre szavaztak, és akikre Trump is épít). Ennél a rétegnél csökken a munkabér reálértéke, nő köreikben a munkanélküliség egyes iparágak fejlődő országokba kitelepülése miatt, romlik a helyzetük a jóléti szolgáltatások leépülése miatt, frusztráltak a növekvő vagyoni egyenlőtlenségek miatt, és a bevándorlókban olcsó munkaerejük révén konkurenciát látnak.

Németországban is éppen azokban a keletnémet tartományokban a legerősebb a menekültellenesség, amelyek gazdaságilag elmaradottabbak, nagyobb a munkanélküliség. Például Mecklenburg-Elő-Pomerániában, ahol Merkel pártja nemrég kikapott az AfP-től, a tartományok között a legkisebb a nem német lakosság aránya, mindössze 3,7 százalék. Ráadásul nem is a török vagy arab bevándorlók vannak többségben, mint máshol, hanem a vietnamiak és a kínaiak, tehát a helyieknek már a területi kvóta szerint rájuk osztott 25 ezer muszlim bevándorló is szokatlan és riasztó.

A végül érvénytelenül végződött véleménynyilvánító népszavazás kampányában a cigányságot úgy próbálták szavazásra ösztönözni, hogy segélyeik megvonásával fenyegették őket, mert azt a bevándorlóknak kell majd helyettük adni.

Nem véletlenül épít a propaganda mindenhol ezekre a rétegekre, és kínál fel nekik ellenségképet akit aztán hibáztathatnak és gyűlölhetnek, mint ahogy a 2008-as ingatlanpiaci válságért is a szegényeket és a bevándorlókat okolták.

Ismét arról van szó, hogy primitívebb, befolyásolhatóbb emberek tömegeit manipulálják csoportszelekciós alapon, felsőbb hatalmi és politikai célok mentén.

„Neked tetszene ha a csőcselék átmászna a kerítéseden, bevonulna a házadba, odaszarna az előszobába, kifosztaná a hűtődet, megerőszakolná a feleségedet, aztán követelné, hogy tartsd tiszteletben a jogait?”

Nyilvánvalóan nem. De nincs is szó erről, ez kisarkított hazug propaganda. Nyilván bűncselekmény átmászni a kerítésen, és abszolút nem megoldás ellenőrizetlenül beengedni mindenkit, köztük terroristákat (akiknek nyilvánvaló szándékuk, hogy összeugrasszák a tisztességes bevándorlókat az őslakókkal). Ahhoz viszont hogy ezt kezelni lehessen, közösen szervezett határvédelem, regisztráció kellene, az embercsempész-hálózatok elleni hatékony fellépés, tehát egységesen cselekvő Európa. Ami viszont egyre húz szét és bomlik fel, köszönhetően a humanizmusukban rövidlátó, a döntéseik lehetséges következményeit rosszul felmérő politikusoknak, az EU-t bomlasztó trójai falovaknak (Orbán), az EU-t démonizáló orosz propagandának, és minden negatív visszacsatolással csak tovább fokozódik a széthúzás.

Az európai vezetést kritizálva ez egyre gyakrabban elhangzik:

„Ne engedjük hogy mások döntenek felettünk! Hadd döntsük el, hogy kikkel akarunk együtt élni!”

Hazánkban nagyjából 50 ezer muszlim él régóta, különösebb problémák nélkül. Rájuk is vonatkozik, takarodjanak innen? Ki jogosult eldönteni, hogy kikkel akar együtt élni?

Mi van akkor, ha valaki kitalálja, hogy ő nem akar a cigányokkal élni. Népszavazás se kell hozzá, hogy a többség egyetértsen vele. Akkor a cigányokat ki lehet költöztetni a faluból, városból, országból, vagy ha ez nem lehetséges, akkor koncentrálni őket valahol (koncentrációs táborokban?). Senki ne mondja meg, hogy kivel éljünk együtt. A menekültek és a cigányok után jöhetnek a zsidók, aztán érdemes lenne a homokosokat is elpaterolni valahova, mert hát ki akar együtt élni egy homokossal? De még ezzel nincs vége. Akarsz te együtt élni egy szlovákkal vagy románnal? Kötelezhet engem Brüsszel vagy Soros vagy bárki arra, hogy a szőröstalpúakkal együtt éljek? Ugye nem! Takarodjon az országból minden külföldi! Akar egy rendes keresztény magyar együtt élni egy erkölcstelen liberálissal? Muszáj eltűrnie egy ilyen fertőt? Nem muszáj. Aztán szegénnyel, nyomorulttal akarsz- együtt élni, hogy naponta érezd a szagát, nézned kelljen nyomorult kinézetét? És az undorító fogyatékosokat miért kell elviselnünk, látványuk rombolja gyerekeink lelki fejlődését. Ezeket fel se szabadna engedni nőni! Így tovább, a munkatáborokig, a zárt osztályokig, a kasztrálásokig, a koncentrációs táborokig. Elég csúszós lejtő, amin Hitler végig is haladt, de Magyarország is kezd elindulni.

 

A fórumokon egyre gyakoribb a nyílt beismerése a csoportösztön-alapú etnicista kirekesztő ideológiának: a mi kultúránk és népünk felsőbbrendű. Sőt magának a csoportösztönnek is, jogos önvédelmet emlegetnek és a territórium védelmének természetes ösztönét önigazolásként, hogy az állatvilágban is mindig az erősebb marad meg, ezért még addig kell kiirtanunk őket, mielőtt ők teszik meg ugyanezt.

Nyilván vannak nagy számban úgynevezett gazdasági migránsok, akik olyan országból jönnek, ami hivatalosan nem háborús övezet, csak szimplán kilátástalan a helyzetük, éheznek, elviszi termésüket a klímaváltozás, be akarják őket sorozni katonának egy diktátor érdekeiért harcolni, stb. Viszont a Szíriából érkezők nagy része a biztos halál elől menekül. Teljesen álságos és aljas hozzáállás, hogy

Maradjanak ott ahol vannak, miért nem harcolnak a hazájukért?

És ki mellett harcoljanak? A tömeggyilkos Asszad mellett, aki bár biztosította a vallásszabadságot, és modern nyugatias szemléletet honosított meg, de tízezrével börtönözte be és kínozta halálra politikai ellenfeleit, most pedig az orosz légierővel karöltve direkt kórházakat, iskolákat, vízellátási létesítményeket, menekülttáborokat bombáz, hogy még több szenvedésre és nyomorúságra kárhoztassa az eddig még el nem menekült civil lakosságot?

Vagy a dzsihádista, és terrorista elemekkel átszőtt FSZB mellett harcoljanak, An Nuszra front mellett, esetleg az Iszlám Állam mellett, vagy a szinte jelentéktelen, nem is annyira mérsékelt „mérsékelt ellenzék” mellett?

Másfél millióra tehető a szír keresztények száma, százezernél többet lemészároltak közülük, a 2/3-uk elmenekült Szíriából. Ők is itt vannak, és őket is muszlimnak, terroristának, kultúrába illeszthetetlen parazitának bélyegzik.

A legnagyobb gyűlölködők közül rengetegen még magát a háborút is tagadják, mint a menekülés kiváltó okát, pedig folyamatosan jelennek meg aggasztó hírek az Iszlám Állam embertelen atrocitásairól a civil lakosság ellen, még a menekültellenes propagandaoldalakon is.

Az Iszlám Állam katonái lelövik a harcok elől menekülni próbáló civileket, akiket elkapnak, kegyetlenül megkínozzák, rengetegen fulladnak vízbe menekülés közben. Az iraki katonák síita tagjai kínozzák a harcok által feltartóztatott szunnita civileket. Az afgánok vajon miért menekülnek el hazájukból?

 „A szélsőségesek hónapok óta rettegésben tartják az ellenőrzésük alatt álló területeken az utazókat. Megállítják a járműveket, ellenőrzik az utasok és a sofőrök személyazonosságát, majd megölik vagy elhurcolják azokat, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak, illetve a biztonsági erőknek, nemzetközi szervezeteknek vagy az afgán kormánynak dolgoznak.”

Az eritreaiak vajon miért menekülnek? Mondjuk mert gyilkossággal, szexrabszolgasággal és a kényszermunkával félemlíti meg az eritreai kormány az ország lakosait?

A legtöbb normális ember élni akar, lehetőleg békében, eltartani a családját, segítve szűkebb és tágabb közösségét. És erre sokaknak a világban azért nincs lehetősége, mert a csoportösztönnel visszaélő vezetők, és a csoportösztöntől elvakított, lealjasodott szolgáik veszik át a hatalmat, és taszítanak tömegeket szenvedésbe, üldöztetésbe, létbizonytalanságba. Menekülnének ez elől, de ahova mehetnének, ott is ugyanez várja őket.

aleppo_kid.jpg

És ez a szerencsétlen kisgyerek kinek ártott? És vajon milyen emberré válik, és kinek fog ártani később, az a sok hasonló sorsú szerencsétlen kisgyerek majd felnőttként, a rengeteg átélt szörnyűség hatására? Ki fog neki segíteni kikerülni a pokolból, és feldolgozni a traumákat? Vagy halálra ítéljük és nagy ívben szarunk rá, mert nem magyar, így semmi közünk hozzá?

Erősítő tényezők

Az idegenekkel, bevándorlókkal szembeni bánásmód a föld legtöbb országában – elsősorban a csoportszelekció, és a dehumanizálás miatt – meglehetősen kegyetlen, érvényes ez egészen felvilágosultnak és civilizáltnak számító országokra is, pl. Ausztráliára, melyet a menedékkérőkkel szembeni nagyon kemény politikája miatt rendszeresen bírálják emberi jogi szervezetek. A vádak szerint az Ausztrália által Nauru szigetén működtetett menekülttáborban, ahol a menekültek fele gyermek, az őrök halálosan fenyegetik, folyamatos lelki terror alatt tartják, szexuálisan zaklatják a menekülteket, a kormány pedig szándékosan nem foglalkozik érdemben a migránsokkal szembeni visszaélésekkel, eltántorítva ezzel a menedékkérőket attól, hogy az országba jöjjenek, a hatóságok jogosnak talált menedékjog iránti kérelem esetén sem engedik a bevándorlóknak a letelepedést. Az idegenekkel való embertelen bánásmód vádja természetesen az amerikaiakat sem kerülheti el.

Látható, hogy a csoportszelekció negatív hatásai még az ilyen fejlettebb kultúrájú országokban is ilyen szinten megnyilvánulnak, mit várhatunk a fejletlenebb országoktól? Még több aljaságot, kegyetlenséget, dehumanizálást, gyilkosságokat?

Felmerül a kérdés, vannak-e esetleg más tényezők a csoportszelekción kívül, amelyek a globális erkölcsi hanyatlást magyarázhatják? Meglepő, de az életünk szerves részévé vált gyógyszerek némelyikénél komoly aggályok merültek fel, hogy használatuk növeli az érzéketlenséget, csökkenti az empátiát, ilyen például a gyakran használt paracetamol.

Az is fontos tényező, hogy nem éljük át mások tragédiáit személyesen, csak a (manipulált) híreken keresztül értesülünk a világ eseményeiről, és a negatív hírek dömpingje egyre érzéketlenebbé tesz bennünket. A fórumok, blogok anonim profiljai mögött bátran lehet szitkozódni, személyes interakciók hiányában nagyon korlátozottan érvényesülnek a visszacsatolások, nagyobb tere van a személyiségtorzulásoknak, a radikalizálódásnak.

„A közösségi web mindenkinek készít egy kis buborékot, amibe csak a vele egyetértő és őt támogató véleményeket engedi be, és minden mást kizár.”  A kognitív disszonanciához kapcsolódik a megerősítési torzítás jelensége, az embereknek azon hajlandósága, hogy azokat az információkat részesítik előnyben, amelyek igazolják saját előfeltételezéseiket vagy hipotézisüket, tekintet nélkül az információ igaz vagy nem igaz voltára.

Jelentős még a Dunning–Kruger hatás, az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.

Ha az ember nem találkozik a sajátjától eltérő véleménnyel, az kényelmes, de hosszú távon mindenképpen káros dolog. Egyrészt azért, mert ilyenkor nincs vita, nincs új perspektíva, nem kérdőjelezünk meg dolgokat, nem kényszerít rá semmi a gondolkodásra. Másrészt meg azért, mert ha véletlenül mégis bejut a buborékba valami zavaró dolog, arra sokan csak gyűlölködéssel tudnak válaszolni.

 

Következő fejezet:

Meddig fokozható a gyűlölködés és az aljasság?

A bejegyzés trackback címe:

https://kayd.blog.hu/api/trackback/id/tr9611730617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása