A szekták és a terrorizmus mozgatórugói
2016. szeptember 21. írta: KayD

A szekták és a terrorizmus mozgatórugói

csoportidentitás, normakövetés és frusztrációk

Vizsgáljuk meg először a szcientológiát, az eredettörténet röviden:

Xenu, a galaktikus konföderáció gonosz hercege, távoli bolygókon lakó emberek milliárdjait egy vulkánba pakolta, hidrogénbombával felrobbantotta, majd a lelkeket speciális elektronikus csapdákkal foglyul ejtette, háromdimenziós vetítőkkel filmeket játszott nekik, többek közt az ördögről, Istenről és Jézusról (ez a folyamat az implantálás), aztán ezek a lelkek (thetánok) azóta közösen szállnak meg testeket itt a földön, hozva magukkal az implantált képeket, és befolyásolják az embereket.

Szinte hihetetlen, de a szcientológia szertartásainak legfontosabb része az "Auditálás", melynek lényege, hogy ezektől a thetánoktól szabadít meg, az eljárás végén „clear” leszel, de közben mellékesen segítenek megszabadítani a vagyonod terhétől, és a baráti, családi kötelékektől... 

Hogyan lehetséges,  hogy az alapító, L. Ron Hubbard sci-fi író ZS-kategóriás eredettörténetével be lehet etetni és szervezni bárkit? Mégis rengeteg hihetetlen történet kering a világhálón, és írtak könyveket is arról, hogyan szerveztek be, kerítettek hatalmukba, és vetettek durva agymosás alá embereket, akik aztán minden vagyonukat a szektának adták, a családjuktól eltávolodtak. A szcientológia magát vallásnak nevezi, de milyen vallás az, amelyikben nincs isten? Ha nincs isten, így az isteni haragtól való félelem sem játszik szerepet, mégis működik, de mi működteti? Igazából a háttértörténet teljesen lényegtelen, a hangsúly a tökéletesre csiszolt agymosási technikán van, kimunkált retorikai és érveléstechnikai formulákkal, a csoportidentitás erősítésével, és ellenségkép is van (minden szcientológián kívül álló ember a thetánok uralma alatt áll, és ellenség), és még nagyon fontos a tekintély, és a megfélemlítés szerepe.

Nem a szcientológia az egyetlen, rengeteg olyan csoportszelekción alapuló szekta működik a világban, ahol a tagok a legalapvetőbb szabadságjogaikat, kényelmüket, karrierjüket, boldogságukat feláldozzák, hogy egy elképesztő téveszmének követésén alapuló csoport identitását magukénak tudhassák.

A történelembe az egyik legismertebb öngyilkos szektaként vonult be a Jim Jones által alapított Népek Temploma elnevezésű vallási közösség, mely jótékonysági szervezet jelleggel indult, ingyen konyhát és orvosi ellátást ígért a szegényeknek, így a megszólítottak viszonzásul örömmel adták át mindenüket, hogy megalakíthassák és fenntartsák a közösséget. Jones-t atyának szólították, rövid idő alatt olyan lelki függőséget alakított ki híveiben, hogy bármit kért, örömmel és vakon teljesítették.  Viszont hite hamar megalomániává fajult, önmagát eleinte Jézus reinkarnációjának, később Istennek tekintette, Guyanában híveivel 1977-ben Jonestown néven kolóniát alapított, mely hamar koncentrációs táborrá változott, a lakók rendszeres fizikai és lelki terrornak, brutális kínzásoknak és teljes agymosásnak voltak kitéve, a nőket és gyermekeket Jones rendszeresen zaklatta szexuálisan, ha pedig ellenálltak, villamos áramot vezetett a végtagjaikba. Sokaknak kitisztult az elméje, és menekülni akartak, de a legelvakultabb hívők közül kikerülő őrök megakadályozták, sokakat agyonlőttek. Végül fegyveres őrök kényszerítése alatt ciánt itatott mindenkivel, 913-an haltak meg. Ez így inkább számít tömeges gyilkosságnak mint öngyilkosságnak, de valódi öngyilkos szektára is van rengeteg példa, például 1997 márciusában negyvenegy kaliforniai informatikus követett el öngyilkosságot ciánkapszulával, akik a Menny Kapuja szekta hatására egy ufóra akartak felszállni, hogy azzal hagyják el a széteső sárgolyót.

Egy izraelben élő ortodox zsidó szekta a Guri Haszidok, melynek elképesztően szigorú és prűd szabályrendszere végletekig visszaszorít és tilt mindenféle testi érintkezést, még a saját test érintését is, korlátozza a tisztálkodást, stb.

Ismét felmerül a kérdés, mi hozza létre és működteti az ilyen szélsőségeket? A Guri Haszidok esetében nyilván sem a Tóra, sem a Talmud nem ír elő ilyen szigorú elveket, és nem is lehet kiolvasni belőlük ezeket, ugyanez a helyzet az iszlamista szekták torz ideológiájával is, de egy kellően zárt közösségnél ilyen szélsőségek létre tudnak jönni, és fenn tudnak maradni.

Általános elvként megadható, hogy egy elborult agyú, de kellően karizmatikus vezető (alfa) felerősíti a csoportidentitást, megalkot egy normarendszert, ezt elfogadtatja és a legelvakultabb hívekből álló erőszakszervezettel betartatja, és ettől kezdve a csoport tagjai egymásra fogják rákényszeríteni a normakövetést.

Ha a csoport kellően zárt közösség tud maradni, a tagok számára a normakövetés az egyetlen járható út marad a túlélés, és békés együttélés eszközeként, a normák megszegése súlyos diszkriminációt, megbélyegzést, súlyosabb esetben erőszakos halált (pl. házasságtörőnek minősített nő megkövezése) von maga után. A normakövetést gyakran nem is kényszernek fogják fel, beleszülettek és nem is jut eszükbe megkérdőjelezni.

Még egy eset ide kívánkozik, személyes tapasztalatom van arról, hogy egyes MLM-szerű hálózatok építésénél is megfigyelhetők a szekták technikái. 2010-ben találkoztam a Botanoo nevű céggel, amely önkéntes szén-dioxid kvótákat (karbon kreditek) árult MLM rendszerben, az óriási haszon + ezzel végre tényleg tehetsz a föld megmentéséért nagyon hatásos hívószó volt, több ismerősöm is bedőlt neki, persze valódi termék nem volt mögötte, természetesen talán az első pár ezer csatlakozó kivételével mindenki belebukta a pénzét. Mivel egyrészt már első ránézésre is nyilvánvaló volt hogy mekkora kamu, és biztos bukta, másrészt az ilyesmi pont a környezetvédelem ügyének teszi a legrosszabbat, fő célommá vált hogy leleplezzem ezt a csalást, és megkíméljem az embereket a további veszteségektől, ezért elkezdtem a cég után kutatni, és egy éven keresztül minden ezzel kapcsolatos fórumon kommenteltem, érveltem. Egy újságíróval és még pár önkéntessel egymásra találtunk az ügyben, és hamar kiderítettük, hogy a céget hírhedt nemzetközi csalók alapították, a telephelyük kamu, nincsenek is karbon kreditjeik, visszaélnek nemzetközi szervezetek nevével, stb.

Miközben a blogokon, fórumokon és cikkek alatt vitáztunk a szervezőkkel és a beszervezett agymosottakkal, feltárultak az tudatmanipuláció mélyrétegei. Ugyanazok a retorikai fordulatok, panelek ismétlődtek a cég ügynökei részéről, hogy lövésem nincs a témáról és az MLM működéséről, nem vagyok olyan szellemi szinten hogy ennek a nagyszerűségét felfogjam, de a beszervezett laikusok részéről jöttek a legelképesztőbb reakciók. Voltam a háttérhatalom ügynöke, a környezetvédelmet minden módon akadályozó gonosz olajcégek ügynöke, voltam csökött agyú birka, aki korlátoltsága miatt nem képes elfogadni a nagyszerű új üzleti lehetőségeket, gonosz ember vagyok és irigylem mások sikerét, ezért mindent megteszek hogy másoknak a gazdagodását is megakadályozzam, stb. Ugyanazokat a köröket futottuk le százszor, a beszervezettek egy része számára a tények és a megalapozott érvek nem számítottak, mert őket személyes meggyőzés útján megetették, hogy az a 300ezer Ft tuti biztos befektetés, ezzel egy környezet védelmére elhivatott nagyszerű kezdeményezés részévé vált, egy csodálatos csoport tagja lehet, ahol mindenki egy közös nemes célért dolgozik. Sikerült egyszer beszélgetnem egy nagy hálózatépítővel, akinek ajánlottam, olvasgasson az érveinkről egy kicsit, hátha rájön, mit is ad el a barátainak, üzlettársainak. Azt mondta, hogy csak olyasmit olvas el, ami pozitívan ír a cégről, a negatív hírek, kritikák nem érdeklik. Nyilvánvalóan a kognitív disszonancia nincs jó hatással egy agymosó manipulátor sikerességére, ezért próbálja elkerülni. Vajon sokban különbözik egy ilyen MLM hálózatszervező egy bigott Fidesz szavazótól vagy egy vallásos fundamentalistától?

Az ilyen átverések esetében a mozgósító erő, az erős csoportidentitás, a nemes cél, és a kis erőfeszítéssel elérhető óriási haszon kombinációja (és alapvető fontosságú az ismerethiány, minél újszerűbb, forradalmi a dolog, annál nehezebb leellenőrizni az állításokat). A kamu csodagyógyszerek és egészségügyi termékek esetében ehhez hozzájön még a gyógyulásba vetett vak hit. 

Igazából teljesen mindegy a sztori, a hajlam a szektásodásra egy „beépített hiba” az emberben, és szellemi színvonaltól függően képes hatni, nincs az az elborult baromság, amit ne lehetne megetetni az emberekkel, ráadásul akár elképesztően rövid idő alatt. A vallások csupán egy dolog miatt speciálisak, az emberek cselekvéseiket azzal indokolják, hogy ez Isten elvárása feléjük, vallási vezetőik kinyilatkoztatásaira és bizonyos szent iratokra alapozva. Mivel ez esetben nagy szerepe van egy természetfeletti hatalom büntetésétől való félelemnek (mely hatalom jellegéből adódóan nem egzakt és megfogható, ezért ismeretlen/megismerhetetlen), így nagyon tág tere van a félremagyarázásnak, és az egyéni hatalmi célokból történő manipulációnak. De egy nyilvánvaló, NEM kizárólagosan a vallás, és főleg nem egy bizonyos vallás felelős a terrorizmusért, és az erőszakért.

Ha már eddig eljutottunk, itt az ideje hogy feltegyek egy kérdést: a földön 1,5 milliárd embert sorolnak muszlim vallásúak közé, akik eleve különböző kultúrájú országokban élnek világszerte, köztük rengetegen békében és teljesen beilleszkedve, ennek az 1,5 milliárd embernek ráadásul töredéke bigottan vallásos, inkább csak kulturális jellegű a kötődés, meg lehet bélyegezni azzal hogy mindegyik potenciális terrorista, középkori gondolkodású, beilleszthetetlen az európai kultúrába?

Érdemes értelmezni a Dalai Láma szavait a vallásokról:

 

 

Valóban problémás jelenség, hogy az iszlám vallás struktúrája és alapelvei szerint az állam és a vallás nem elválasztható, és az iszlám terjeszkedése, a dzsihádizmus mögött gazdasági érdekek is meghúzódnak, a jelenség ellen nemzetközi szinten szükséges küzdeni. 

Nem csak az iszlám dzsihádista elhajlása és a nyugati civilizáció között, hanem az iszlámon belül is erősen jelen vannak törésvonalak, melyek a saját csoport-ellenséges csoport / Allah szolgái-hitetlenek ellentétpárokra építenek. Eleve a csoportszelekció adja mozgatórugóját az iszlám világ legnagyobb törésvonalának, a siíta-szunnita ellentétnek, amely tényleg csak nüánsznyi vallásértelmezési különbségen alapul (ami először csupán politikai-hatalmi viszályként indult Mohamed apósa és veje között hogy melyik legyen a vallásvezető kalifa, később töltötték meg mesterségesen vallási tartalommal), ami évszázadok óta lehetőséget ad a folyamatos ellenségeskedés konzerválásával diktatúrák kialakítására és fenntartására.

Kik követik el a terrorcselekmények nagy részét kitevő öngyilkos merényleteket?

Egyrészt nyilván a valódi vallási fanatikusok, akik egy életen át zajló vallásos agymosás révén elhitték, hogy a hitetlenek megölése az életük feláldozásával isten elvárása, és jutalmat érdemel a másvilágon.

Előfordul az is, hogy a terrorszervezetek megfenyegetett, megfélemlített foglyokkal végeztetik el a piszkos munkát, robbanótölteteket kötöznek rájuk, a tömegbe küldik őket, hogy aztán távirányítással hozzák a bombát működésbe, és közben az ártatlan „elkövetőt” családja kivégzésének fenyegetésével tartják sakkban.

Van viszont egy harmadik kategória, ami mögött egy fontos jelenség húzódik meg, a merényleteket gyakran az ún. magányos farkasok követik el, vagy a frissen beszervezett európai fiatalok néhány fős csoportjai.

Az iszlám állam toborzási, agymosási módszereit, és a tagok motivációit vizsgáló kutatások alapján az látszik, hogy a vallás csak egy köntös, a valódi mozgatórugó, - mint a legtöbb szélsőséges szektánál - itt is a csoportösztön. Egyik tényezője egy ellenség megjelölése, és ellene gyűlölet keltése, a másik pedig egy erős csoportidentitás felkínálása.

Ahogy a menekültellenes propaganda eredményesen változtatta honfitársaink egy részét lealjasodott, fröcsögő rasszistává, az iszlám állam propagandája hasonló mechanizmus alapján, de annál jóval nagyobb intenzitással és hatékonysággal változtatja gyilkológéppé  beszervezett áldozatait, és történik meg a dehumanizáció, a teljes nyugati civilizáció, és a nem radikális muszlim világ irányába. A 2015-ös párizsi merényletekért felelős Abdeslamról pl. azt nyilatkozta az ügyvédje, „agya olyan, mint egy üres hamutartó”, a Koránt nem is olvasta, csak az interneten található interpretációját ismeri.

Hasonló jelenséget igazoltak az Ap amerikai hírügynökség által elemzett dokumentumok és tanúvallomások. „Az újoncok 70 százaléka csak "alapszinten" ismerte az iszlám törvénykezést, a sariát. Mintegy 25 százalékuknak "középfokú" volt a tudása és csak 5 százalékuk ismerte alaposan az iszlámot”

A 2015 novemberben 130 ember életét kioltó párizsi merényletek során a Bataclan koncertteremre támadó három férfi egyike, Mohammad Aggad azt mondta a bíróságon, hogy Algériában bevándorlónak, Franciaországban pedig "koszos arabnak" érezte magát. A meleg európai elmondta, hogy azért tért át az iszlámra, mert érdekelte a kultúra, és mert könnyű volt áttérni. Ismeretek hiányában viszont könnyű prédává vált.

A hozzám hasonlókat valami olyasmibe ugratták be, amit nem is értettek. Soha az életben nem akartam az IÁ-nál kikötni

Mohammed Abdelfadel, az Al-Azhar kairói egyetem német nyelvű részlegének vezetője szerint az Iszlám Állam felületes fogalmakat terjeszt arról, mi a megengedett és mi a tiltott az iszlámban.

A csoport propagandavideóin a harcosokat Isten dicsőségére a mennybe menő férfias, erős mártíroknak mutatják be, holott az iszlám törvények tiltják a terrorizmust, a civilek legyilkolását háborúban, az iszlám nem más vallásúakra kényszerítését vagy más bűncselekmények elkövetését.”

A 2016 júl. 22.-i müncheni lövöldözést elkövető Németországban született iráni származású diák tettének nem volt köze a valláshoz, sem az iszlám államhoz, ellenben itt olvasni lehet egy nagyon fontos körülményről, a származása és bőrszíne miatt zaklatásnak volt kitéve osztálytársai részéről. A Svájci vonatgyújtogató (neki nincs köze az iszlámhoz), aki késsel és gyúlékony folyadékkal támadt az utasokra, szomszédjai elmondása szerint magának való, különc ember volt, akit kancsalsága miatt gyakran gúnyoltak.

Mindenkinek ismerős lehet a mesékből a gonosz törpe, és a gonosz vasorrú bába vagy rút boszorka alakjai. Ezek olyan emberek archetípusai, akiket testi fogyatékossága, törpe termete, vagy csúnyasága miatt egész kiskorától kezdve csúfolt, bántalmazott, kiközösített a többségi társadalom, csupán a kinézetük miatt. A rengeteg bántás hatására aztán sokszor önvédelemből elzárkóztak az emberek elől és gyakran gonosszá váltak, ami érthető is, mivel milyen motivációjuk is lenne pozitívan viszonyulni az őket csúfolók, bántalmazók felé? Tanulmányaim során sok olyan tanárral találkoztam, akiknek a tanítás nem jelentett mást, mint a tanulók szívatását, a hatalommal való örökös visszaélést, mindenki utálta őket, néhány esetben sikerült kideríteni, hogy őket is ugyanígy szívatták tanáraik annak idején, és változtatták sérült személyiséggé őket, és valószínűleg saját egykori sérelmeikért állnak bosszút a következő generáción. Ugye ismerős a helyzet? A gyerekek nevelésében a pszichológusok abban egyetértenek, hogy a szeretet a legfontosabb a gyerek számára, szeretet nélkül jóval kisebb az esélye, hogy értékes emberré válhatnak, és az elfogadás is nagyon fontos, hogy biztonságban érezhesse magát a világban.

Tudvalévő, hogy az elmúlt évek terrorcselekményeit zömében Európában született, másod – és harmadgenerációs bevándorlók követték el. Amikor bevándoroltak Franciaországba, Belgiumba, Németországba, Dániába a szüleik, nagyszüleik, akik sokkal rosszabb körülmények közül érkeztek ide, befogadásra találtak, ezért jellemzően még hálát éreztek a befogadók felé, erőfeszítéseket tettek a beilleszkedésre, munkájukkal és hozzáállásukkal meg akarták szolgálni a megelőlegezett bizalmat. Viszont még a fejlettebb társadalmakban is jelen van a csoportösztön, így előfordult hogy kisebb-nagyobb diszkriminációt kellett elszenvedniük, érezhetően más megítélés alá estek az élet számos területén, de ezzel együtt tudtak élni, a befogadók iránt érzett hála még bőven kompenzálta a hátrányokat. A gyerekeik, unokáik, akik már Európában születtek, már nem éreztek hálát a többségi társadalom felé mint a szüleik, viszont szintén szembesültek a hátrányokkal, melyeket elkezdtek sérelmezni, egyenlő jogokat és lehetőségeket követelve. Ezt tetézte a befogadó ország multikulti felfogásból adódó rendkívül káros folyamat, hogy

  • engedték a szegregációt, zárt diaszpórák kialakulását, ahol a régi hagyományok, nevelési elvek, beidegződések előtérbe tudtak kerülni
  • a hatóságok nem követelték meg és kísérték figyelemmel az integrációt és felzárkózást
  • lehetővé vált, hogy az újabban érkező bevándorlók már egy ilyen diaszpórába érkezzenek, ahol csak elvétve találkoznak a befogadó ország törvényeivel és kultúrájával

Ezek a körülmények tökéletes táptalajt biztosítanak a radikalizálódásnak. A fiatal idegen saját hazájában, nem érzi úgy, hogy otthon lenne, hogy meglenne a lelki biztonsága. A nevelés és a külső körülmények sajátosságai kedveznek a csoportösztön kifejeződésének, ennél fogva őrülten vágyik egy megnyugtató, biztonságot nyújtó csoportidentitásra, amelyet jelenlegi hazájától nem kap meg. Az Iszlám Állam ezt adja meg, egyszerre kínál egy erős csoportidentitást, egy hamis vallási ígéretet a mártírhalál általi üdvözülésre, és propagandája a nyugati társadalom iránt felgyűlt frusztráció, és minden korábbi sérelemre való tudatos rájátszással, ellenségkép-felerősítéssel felkínál egy megbosszulási lehetőséget.

Léteznek felmérések, melyek nyugat-európai városok egyes muszlim diaszpóráiban a vallásosság erősödését mutatják, vagy hogy az ott élők egy része (20-40%) a saria jogrendet előrébb valónak tartja, mint a befogadó ország törvényeit. Ez is azt mutatja, hogy ezeken a helyeken az integráció valójában nem történt meg, az etnikai és kulturális feszültségek, befogadói és befogadott oldalról is a csoportszelekciós hatások felerősödését vonják magukkal. A szegregált, és bizonyos szempontokból hátrányban lévő csoportok saját túlélésük érdekében a csoporterősítésbe menekülnek, ami viszont a vallásosság (istenhez menekülés) fokozódásával, és a régi kulturális szokásokhoz való visszatérésével (csoportidentitás-képző elemek) járhat együtt (pl. a nők kényszerítése burka viselésére, kényszerházasságok). Vannak viszont tökéletesen integrálódott muszlim családok és közösségek, milliónyi pozitív példa, vannak például a lakhelyemen is, a közösség által befogadott és elismert arab orvosok, akik ráadásul nem a háború elől menekültek ide, hanem kifejezetten „gazdasági migránsok”.

Fontos látni, hogy a propagandával ellentétben a terrorizmus nem kifejezetten a kereszténység ellen irányul. Van egy ősi prófécia az Iszlám Állam propagandavideóiban, ami végső összecsapást jósol a muszlimok, valamint nyolcvan „keresztes” (keresztény) állam seregei között, és mivel az Iszlám Állam harcosai közül rengetegen ezt a végítéletnapot várják, minél több ellenséges ország „összegyűjtésében” érdekeltek, azaz céljuk a mérsékelt muszlimok és a keresztények egymás ellen hergelése.

Tehát a céljuk sokrétű, és az európai menekülthelyzet, és annak kezelése éppen a malmukra hajtja a vizet. Egyelőre főleg a mérsékelt muszlimok gyilkolásával vannak elfoglalva, a világban elkövetett összes terrorcselekmény áldozatainak kb. 90%-a muszlim, a radikális iszlamizmus áll szemben minden mással, az iszlámmal is (az iszlám nem egyenlő az iszlamizmussal, sőt). Az Iszlám Állam ellensége mindenki, aki nem az ő eltorzított, kiforgatott vallási elveit követi. Éppen ezért az is érdeke, hogy az előle elmenekülő „hitetlen” (muszlim, keresztény és nem vallásos) menekülteket összeugrassza nyugati „hitetlenekkel”. Ha ők csoportösztön alapon hibáztatni, gyűlölni kezdik, majd legyilkolják egymást, az tökéletesen egybevág az Iszlám Állam céljaival.

Nem muszlim, sőt keresztény terrorszervezetek is léteznek, pl. az ETA, IRA , a baszk szeparatisták , az olasz Vörös Brigádok.

Vallási fundamentalizmusból egyébként hazánkban sincs hiány, jó néhány olyan szélsőséges mozgalom van, (pl. Új Erő) amely az muszlim fundamentista szektáktól csupán annyiban különbözik, hogy (egyelőre) nem jut fegyverhez és nagyobb befolyáshoz.

A terrorizmus egy másik fontos mozgatórugója az „erőszak erőszakot szül” elv. Mit érezhetnek azok az ártatlan civilek, akiknek egész családját egy esküvőn „véletlenül” lebombázta egy amerikai drón? Mit érezhetnek azok az ártatlan palesztinok, akiknek az izraeli légierő bombázásaiban odaveszett a családjuk, és mit érezhetnek azok az ártatlan izraeliek, akiknek családtagját megkéselte vagy felrobbantotta egy palesztin terrorista, és születésüktől fogva a légvédelmi sziréna megszólalásától rettegve kénytelenek élni? Mit érezhetnek mindazok, akik még nem tudtak elmenekülni Szíriából, és lebombázta házukat, megölve gyerekeiket, szeretteiket az orosz vagy szíriai légierő? Te mit éreznél és mit tennél? Ha a mérhetetlen fájdalomtól és jogos dühtől elvakítva bosszút esküdnek gyilkosaik ellen, és csatlakoznak bármelyik harcoló szervezethez, egyből terrorista minősítést szereznek valamelyik nagyhatalom propagandájában.

Ki dönti el hogy ki számit terroristának és ki nem? Nézzünk két példát.

Az elnyomott törökországi kurd kisebbség ellenállásából kinőtt a kurdisztáni munkáspárt (PPK), ezt Törökország terrorszervezetnek minősiti és török nyomásra vette fel USA és az EU is a terrorszervezetek listájára, az ENSZ és számos állam viszont nem tartja annak. Az Iszlám Állam terroristáinak visszaszorításában oroszlánrészt vállalt kurd YPG észak-Szíriában de facto autonóm régiót alakitott ki, Erdogan a „terroristaellenes” hadműveletét úgy alapozta meg, hogy összemossa a PPK-t az YPG-vel. A megtámadott területekre először az Erdogan által fizetett dzsihádista erők nyomulnak be és hajtanak végre kegyetlen gyilkosságokat a civil lakosságon, utána érkezik a hadsereg. Az önrendelkezésért és a szülőföldjükért harcoló kurdok terroristának minősülnek, az észak-szír területeket megtámadó tömeggyilkos diktátor viszont nem, sőt miniszterelnökünk szaporán nyal neki.

Kína szerint sikeres „terrorellenes harc” folyik a Hszincsiang nevű, jelentős részt muszlim ujgurok lakta keleti tartományában, melyet a Kínai birodalom a 18. században kebelezett be, azóta rövid időre függetlenedett, de egyre inkább leigázzák és elnyomják, a tetemes olajkincsét pedig kifosztják. Egy vallási és etnikai kisebbség erőszakos asszimilációja és elnyomása zajlik, amit brutális rendőri fellépés, digitális diktatúra kiépítése, és a lakosság jelentős részének koncentrációs táborokba zárása kísér. Egymillió körüli ujgurt zártak magas fallal, szögesdróttal, őrtornyokkal körbevett börtönökbe, teljes körű megfigyelőrendszerrel, a felszerelésnek automata fegyverek, többezer gumibot, elektrosokkoló, bilincs és paprikaspray, bár Kina a táborokba önkéntes bevonulást emleget, de a résztvevőket erőszakkal elhurcolják, mindennapos agresszív agymosásnak és fizikai erőszaknak vetik alá őket. A zsúfolt táborokban az onnan kiszabadult ujgurok beszámolói szerint meg kellett tagadniuk iszlám hitüket, a Kínai Kommunista Pártot méltató szövegeket kell magolniuk, és a pártot éltető énekeket kell énekelniük, egyeseket megkínoztak és éheztettek, sőt az őrök által elkövetett csoportos nemi erőszakról is érkezett beszámoló.

Mi kell a táborokba kerüléshez? Csupán ennyi: Kína szerint radikalizmusnak számít a szakáll viselése, a rendszeres imádkozás, facebook és twitter használata, külföldi hozzátartozókkal való kapcsolattartás, hiányos kínai nyelvtudás, és a kínai állam bírálata. Itt a „terror”ellenes harc a kommunista diktatúra szóhasználata, amelyet a nyugati államok lassan már szóvá se tesznek a gazdasági kapcsolatok és Kína politikai hatalma miatt, a kínai álláspont szerint a nyugati bírálatok álszentek, és az ország belügyeibe való beavatkozásnak minősülnek.

 

Terroristának minősíteni valakit manapság maga a kommunikációs jolly joker, a terrorizmus tökéletes eszköz a politikai ellenfelek megbélyegzésére, elnyomására, ürügy a titkosszolgálati megfigyelések kiterjesztésére, szabadságjogok megnyirbálására.

 

 

Következő fejezet:

A demokrácia felelős a migrációs válságért?

A bejegyzés trackback címe:

https://kayd.blog.hu/api/trackback/id/tr7611730541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.